Medián: Bajnai kormánya jobb Orbánénál

2013.04.17. 17:41

Továbbra is a Fideszt támogatja a legtöbb szavazó, és a kormány megítélése mérsékelten javult az utóbbi hónapokban, de többen vannak azok, akik szerint a Bajnai-kormány jobb teljesítményt nyújtott, mint a mostani, derül ki a Medián márciusban végzett kutatásából.

A teljes felmérés itt olvasható>>>

Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a Medián adatai szerint a második legnépszerűbb politikus a köztársasági elnök mögött. A véleménykutató közleménye szerint a volt miniszterelnök kormánya három év távlatából nézve népszerűbb, mint Orbán Viktoré.

Az Orbán-kormány megítélése tavaly júniusban érte el mélypontját, amikor a 100 fokú skálán 28 pontra értékelték tevékenységét. Azóta enyhén javult, márciusban 34 pontot ért el, ami csaknem azonos a Bajnai-kormány utolsó hónapjában mért 36 pontos értékkel.

Idén márciusban a Medián által megkérdezettek 35 százaléka gondolta úgy, hogy Orbán Viktor kormánya rosszabbul teljesít, mint Bajnai Gordoné, 32 százalékuk szerint ugyanolyan és 29 százalékuk szerint nyújt jobb teljesítményt.

A Fidesz támogatóinak körében jelentős többsége van annak az álláspontnak, hogy Orbán Viktor kormánya teljesít jobban (83 százalék), míg az összes többi csoportban, beleértve a Jobbik szavazóit is, az a vélemény az uralkodó, hogy a Bajnai-kormány volt a jobb.

A pártot választani nem tudó népesség körében az arány 33:13 a Bajnai-kormánya javára. A szavazók mintegy nyolcadát, egymilliót tesz ki azok száma, akik készülnek a voksolásra, de nincs pártpreferenciájuk. Körükben is Bajnai Gordon vezet, 34:25 arányban.