Bármikor jöhetnek a lovas rendőrök

2013.04.18. 12:35

Lovas rendőrök ellenőrzik a jövőben több Pest megyei település autóval nehezen megközelíthető részeit és a mezőgazdasági területeket.

Még minden bizonytalan

A megyei kapitányságnak nincsenek lovas járőrei, ezért a Készenléti Rendőrségtől kölcsönzik őket. Kedden Érden, csütörtökön Tökölön és környékén jelentek meg a párban járőröző lovas rendőrök.

Egyelőre nem készült pontos beosztás arról, hogy a lovas járőrök mikor melyik Pest megyei településen jelennek meg, és az is bizonytalan, hogy a Készenléti Rendőrség tud-e egy helyszínre két lovasnál többet biztosítani. Azokon a településeken azonban, amelyek külterületei kiterjedtebbek, környékük rendőrautóval nehezen járható, szinte bárhol, bármikor feltűnhetnek az egyenruhás lovasok.

Nincs új a nap alatt

Érdekes, hogy 1993-ban már járőröztek – igaz, csak kísérleti jelleggel – lovas rendőrök a szintén Pest megyei Gödöllőn és környékén. Akkor a rendőrség azzal magyarázta az újítást, hogy a ló drága ugyan, de olcsóbb, mint a motor.

"A rendőrló különleges kiképzést kap, nemcsak okos, hanem nyugodt, higgadt jószág, és vészhelyzetben is megőrzi e tulajdonságát. A hegyes, dombos vidéken könnyebb vele a közlekedés, nem hangos, és kevés üzemanyagot fogyaszt, mindent egybevetve tehát gazdaságos közlekedési eszköz" – áll a húsz évvel ezelőtti közleményben.