Százmilliós károkozással vádolják Újbuda előző polgármesterét

2013.04.18. 15:19
120 millió forintot kell kifizetnie az újbudai önkormányzatnak egy olyan magánhitel törlesztésére, amire az előző polgármester vállalt 100 százalékos garanciát. A pénzt egy helyi fejlesztésen dolgozó magánberuházó vette fel, és Molnár Gyula a képviselőtestület döntését figyelmen kívül hagyva vállalt rá garanciát.

A szövevényes ügy 2005 májusban kezdődött, amikor az újbudai önkormányzat szerződést kötött egy magánberuházóval, az Uniker-Coop Kft.-vel egy parkos terület bérbeadására és fejlesztésére. A szerződés értelmében az Uniker-Coopnak 2007-ig egy 98 millió forintos épületet kellett felhúznia a területen, amely 15 év után minden további nélkül az önkormányzat tulajdonába került volna. A cégnek azonban anyagi nehézségei támadtak, és a beruházás nem készült el határidőre. Az önkormányzat MSZP-s vezetése ekkor nem érvényesítette a késedelmi illetve meghiúsulási kötbér igényét, hanem kitolta a határidőt és a beruházás költségét 98 millióról 277 millióra emelte.



Ezt az összeget a beruházó csak egy 300 milliós hitelből tudta előteremteni. Az önkormányzat, a bank és a beruházó megállapodtak, hogy az önkormányzat garanciát vállal a törlesztésre. Jogi értelemben a garanciavállalás a kezességnek egy komolyabb formája: azt jelenti, hogy amennyiben az adós kötelezettségeit a garanciavállaló fizeti ki a banknak, ez utóbbi később nem élhet anyagi követeléssel az adós felé. A konkrét esetben tehát arról szólt, hogy ha az anyagi gondokkal küzdő Uniker-Coop Kft.-nek nem sikerült visszafizetni a hitelt, akkor az újbudai önkormányzat a teherrel együtt köteles megvásárolni a cég által épített ingatlant.

Az XI. kerület sajtóközleménye szerint a képviselőtestület eredetileg csak 95 millió forintig vállalta a garanciát, ám Molnár ezt a szerződéskötéskor a teljes hitelösszegre változtatta az önkormányzat nevében. Az Index megkeresésére Molnár tagadta ezt, és kijelentette, mind a birtokában lévő iratok tanúsága, mind emlékei szerint 95 millióig történt garanciavállalás, és a hitel sem haladta meg ezt az összeget.

„Ez nem egy királyság, itt nem Molnár Gyula dönt egyedül” – kommentálta a politikus azt a feltételezést, hogy ő egyedül meghozhatott volna egy ilyen horderejű döntést. „Ami a polgármester elé kerül aláírásra, az már átment minden jogi és gazdasági kontrollon” – fogalmazott.

Molnár szerint az eredetileg 98 milliósra tervezett beruházás összege „komoly műszaki ellenőrzés” után nőtt 277 millióra. Mint elmondta, egyébként semmi szokatlan nem volt a konstrukcióban, sok másik önkormányzat is „PPP-zett” akkoriban, azaz magáncégekkel kötött szerződést közterületek fejlesztésére. Azt is hozzátette, a beruházás – eredeti – ötletét mindenki támogatta a képviselőtestületben, köztük a jelenlegi polgármester, Hoffmann Tamás is, aki a döntés idején a vagyonbizottság elnöke volt.

Hoffmann cikkünk megjelenése után elküldte az ülés jegyzőkönyvét, amelyből az derül ki, hogy tíz másik képviselővel együtt nem szavazta meg a terület bérbeadásáról szoló előterjesztést. A dokumentumok szerint a döntés idején Hoffmann csupán a vagyonbizottság alelnöke, nem pedig elnöke volt. Ez utóbbi posztot akkor Wieszt János MSZP-s képviselő töltötte be.

Mivel az Uniker-Coop időközben fizetésképtelenné vált, a bank az újbudai önkormányzatot kötelezte a hitel törlesztésére.  Eredetileg 210 millió forintot kellett volna fizetni, de a sikeres kárenyhítési tárgyalások után az összeg 120 millióra csökkent. „Ez körülbelül megegyezik azzal az összeggel, amennyit évente az óvodák felújítására fordítunk” – mondta Hoffmann Tamás a sajtótájékoztatón. Ha törleszti a hitelt, az azóta elkészült ingatlan az önkormányzat tulajdonába kerül, és a tervek szerint sportcélokra fogják használni.

Újbuda tavaly ismertelen tettes ellen feljelentést tett az ügyben, a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást.

A helyi MSZP és Molnár szerint politikai hangulatkeltés folyik, és nem véletlen, hogy akkor került elő ez a sokéves ügy, amikor az expolgármester bejelentette, indulni fog a 2014-es választásokon.  Az ügyet csütörtökön várhatóan nyílt ülésen tárgyalja az újbudai önkormányzat.