Ismét betiltotta Orbán az Adj gázt 2-t

2013.04.19. 23:31 Módosítva: 2013.04.20. 11:22

Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ne engedélyezze a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnapra tervezett felvonulását, hangzott el az M1 Az Este című műsorának pénteki adásában.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok eredetileg Adj gázt! címmel akartak felvonulni a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időben. A megemlékezés vasárnap lesz, a Margit hídtól indul a tömeg a Carl Lutz rakpartra.

Orbán Viktor kormányfő április 8-án a Parlamentben válaszolt Steiner Pál szocialista képviselő azonnali kérdésére, és kijelentette,  arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a holokauszt áldozataira emlékezők emberi méltóságát.

Az Élet menetének programja

Vasárnap délután 4 órakor találkozó Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél, a Képviselői Irodaház előtt. Innen vonulnak a Carl Lutz rakpartra. A műsorvezető: D. Tóth Kriszta, díszvendég Agnes Hirschi. Közreműködők: Frölich Róbert, Geszti Péter és a Gringo Sztár, Gerendás Péter, Oláh Gergő, Galkó Balázs, Klezmerész Együttes. 

A rendőrség ezután megtiltotta a rendezvényt, majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította a motorosok fellebbezését. Ugyanakkor a Nemzeti Érzelmű Motorosok újabb vonulást jelentettek be most vasárnapra, de más néven. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte, hogy a motoros felvonulást tudomásul vette.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok a korábbitól eltérő útvonalra (ezúttal nem érintették volna a Dohány utcai zsinagógát), más elnevezéssel (Tavaszi évadnyitó) és céllal jelentettek be rendezvényt. Ezt a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fogja, írta pénteken a BRFK.

Ezután Steiner Pál újból felszólította a miniszterelnököt: haladéktalanul intézkedjen, hogy a rendőrség megakadályozza a Nemzeti Érzelmű Motorosok tervezett felvonulását, mert szerinte a kormányfő szavahihetőségét kérdőjelezi meg, ha a "neonáci provokáció" megvalósulhat Budapesten.

„Nyugalom, a kormány tudja a dolgát!” - tolmácsolta Orbán Viktor kormányfő álláspontját Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Szombat reggel a BRFK közölte, hogy Budapest Rendőrfőkapitánya jogerős határozatával megtiltotta a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete rendezvényét, amely április 21-én 10 órától indult volna a Műjégpályától. A rendőrségi közlemény visszautal arra, hogy a bejelentő korábban, a most tiltott demonstrációval "nagyrészt megegyező" időszakra szervezett rendezvényét „Adj gázt!” megnevezéssel jelentette be, ezt megtiltotta Budapest rendőrfőkapitánya, és a tiltó határozatot a bíróság is fenntartotta.