Tarolt a Fidesz az időközi választásokon

2013.04.21. 19:00
Öt helyen rendeztek időközi választásokat. Ahol a Fidesz elindult, ott nyert is. Barcson még jelöltet sem állítottak a szocialisták.

Barcs (Somogy megye), 8-as választókörzet: Kertainé Horváth Edit

A Fidesz és a Jobbik állított csak jelöltet, az MSZP-s jelölt ugyanis azt állítja, hogy megfenyegették, ezért visszalépett. A barcsi választásról bővebben itt olvashat>>>

A 21,3 százalékos részvétel mellett megtartott választáson a fideszes Kertainé Horváth Edit nyert 168 szavazattal, a Jobbik jelöltje, Ander Balázs 76 szavazatot kapott.

2006-ban és 2010-ben ugyan a Fidesz nyert, de nem lehet azt mondani, hogy eredendően jobbos lenne a város 8-as választókörzete: 2002-ben ugyanis az MSZP győzött. 2010-ben a fideszes jelölt 66 százalékkal győzött, a Civil Összefogás Barcsért valójában szocialista jelöltje 22 százalékot kapott, a Jobbik 10-et. (A Jobbik akkor egy másik jelöltet indított.)

Szendrő (Borsod-Abaúj-Zemplén megye): Tomorszki István

A független Szaniszló János egyetlen jelöltként nyert 2010-ben. Most öten is indulnak a polgármesteri posztért. Tomorszki Istvánt a Fidesz, Veres Zoltánt az MSZP indítja, a másik három jelölt - Buku László, Lakatos Gusztáv és Szkiba Jánosné - független.

A győzelmet a fideszes jelölt szerezte meg 866 szavazattal, az MSZP-s jelölt 406 szavazatot kapott.

Arló (Borsod-Abaúj-Zemplén megye): Vámos Istvánné

Fűkő Ferenc és Vámos Istvánné, mindketten függetlenek, indultak a polgármesteri posztért. A választást 594 szavazattal Vámos Istvánné nyerte, ellenfele 169 szavazatot kapott.

Egyházasdengeleg (Nógrád megye): Berkes Balázs

A választáson egyedüli jelöltként a jelenlegi alpolgármester, Berkes Balázs (független) indult. nem fogják elhinni: a választást meg is nyerte. A 421 választásra jogosult lakosból 132-en mentek el szavazni. A törvény szerint egyébként egy szavazat is elég lett volna ahhoz, hogy polgármester legyen.

Dövény (Borsod-Abaúj-Zemplén megye): Szentgyörgyi Veronika

Az egyetlen település, ahol most vasárnap nem azért kellett választást rendezni, mert a 2010-es nyertest járási hivatalvezetővé nevezték ki. Dövényben januárban meghalt az eddigi polgármester. Most hárman indultak, mindhárman függetlenek. Szentgyörgyi Veronika nyert 148 szavazattal. A második Lőkös Zoltán és a harmadik Kiss István még úgy se közelítették volna meg a győztes, ha szavazataikat (26, 14) összeadjuk.