Jogszerűen vitték be az egyetemfoglalót

2013.04.22. 11:14

Elutasították a jogellenes fogvatartás miatt tett feljelentést egy egyetemfoglaló ügyében. Február 18-án a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói lepték el az ELTE BTK Múzeum körúti épületét, az egyetemfoglalók és a Hallgatói Hálózat akkori főhadiszállását, ahol az aznapra tervezett „hídfoglalással” kapcsolatban faggatták a diákokat. Az egyik hallgatót, Váradi Nórát tanúként vitték be, a feljelentő szerint jogtalanul. A diákok a felsőoktatási rendszer átalakítása és a forráskivonás ellen tiltakoztak.

Nórát február 18-án szólították meg a NNI nyomozói, és magukkal vitték tanúkihallgatásra. Aznap a NNI tucatnyi nyomozóval megszállta az ELTE BTK 47-es termét is, ahol már egy hete zajlott a tiltakozó akció. Akkor az NNI nyomozói a teremben is tanúkat hallgattak ki – mint kiderült, ismeretlen tettes ellen nyomoztak közérdekű üzem megzavarásának előkészítése miatt, mert a diákok egy híd elfoglalásáról beszélgettek korábbi fórumaikon. Ezzel kapcsolatban vitték el kihallgatásra Nórát is, aki azonban az egyetemig sem jutott el: már az Astoria metróaluljárójában megállították.

Nóra beszámolója szerint a metróból kijőve rögtön odalépett hozzá egy civilruhás nyomozó és a nevén szólította, majd kijelentette, hogy tanúként be fogják vinni a rendőrségre. Nóra elmondta, hogy ekkor telefonálni akart, de a nyomozó „a saját és azok érdekében, akiket hívni akar” nem javasolta ezt. Nórát nem tájékoztatták arról sem, hogy nem köteles beülni a rendőrautóba, egyetlen kötelessége, hogy az idézés alapján a rendőrségen időben megjelenjen.

A hallgatót délután öt órakor vitték be és öt órával később, fél tízkor engedték el.

Harangozó Tamás, MSZP-s országgyűlési képviselő három nappal később tett feljelentést az ügyészségen. Állítása szerint mindez jogellenes fogvatartás volt, mivel a tanúkat első idézés alkalmával nem lehet bevinni a rendőrségre. A hatóság szerint azonban nem történt szabálytalanság. Az ügyészség szerint Nóra önként ült be a rendőrautóba.

Az ügyészség szerint a nyomozók „tanúkutatás keretében” lettek figyelmesek a fórumokról ismert Nórára. A diák érzése ezzel szemben az volt, hogy a metrókijáratnál kifejezetten őt keresték, rá vártak és egyből felismerték. Mint elmondta, a fehér kabátja elég könnyen felismerhetővé teszi őt. Az országgyűlési képviselő által tett feljelentésről Nóra egyébként nem tudott.

A feljelentés elutasítása ellen Nóra nem tesz panaszt, „ha egy képviselőnek nem sikerült, én miért járnék sikerrel”– mondta. Azt ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy az ombudsmanhoz forduljon, erre szeptemberig van lehetősége.