Levegő Munkacsoport: Demokráciaellenes a fakivágás

2013.04.22. 13:42 Módosítva: 2013.04.22. 14:22

Tiltakozik a Kossuth téri fák tömeges kivágása ellen a Levegő Munkacsoport. Mint közleményükben írják, a civil szervezet korábbi, az V. kerület által hibásan idézett állásfoglalásában „mindössze egy fa kivágását és kilenc átültetését tartotta elkerülhetetlennek a mélygarázs kialakítása érdekében, nem pedig mintegy 160 fa kíméletlen elpusztítását, ami tavaly és idén megtörtént”. „Mélységesen elítélendő az is, hogy a jogszabályok és a demokrácia semmibe vételével irtották ki a fákat” – fejtik ki.

Mint azt korábban megírtuk, múlt pénteken megkezdődött a Kossuth téri fák kiirtásának tavaly február 24-én rohamtempóban engedélyezett második üteme. Scheiring Gábor, a PM politikusának közlése szerint „18 darab 40-60 éves hársfát viharos sebességgel” döntöttek ki a munkások, kétszáz biztonsági ember felügyelete mellett.

A Levegő Munkacsoport hangsúlyozta: egyetértenek a Kossuth tér átalakításának szükségességével, ugyanakkor a mostani tömeges fakivágást, ami a tavalyi hullámmal együtt csaknem 160 fa eltűnését jelentené a térről „elfogadhatatlannak és felháborítónak” tartják. A zöld civilek úgy látják, hogy a Kossuth téren nem az autók parkolásának megoldását kellene központi kérdéssé emelni. „Az lenne a legjobb, ha képviselő hölgyek és urak, miniszterek és államtitkárok tömegközlekedéssel, kerékpárral, gyalogosan, esetleg taxival közelítenék meg a Parlamentet. Mivel erre sajnos semmi reményünk nincs, kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a téren mélygarázs épül” – írta a Levegő Munkacsoport.

Mivel a civilek már 2010-ben tudomásul vették a mélygarázs megépítésének szándékát, akkori – most tévesen hivatkozott – javaslatukban egy fa kivágását és kilenc másik átültetését hagyták jóvá a Főkert tanulmánya alapján. Ugyanakkor már akkor is jelezték, hogy „egy nagyvárosban – és különösen annak belső, sűrűn épített területén – minden fa érték, és így a kivágásukról szóló döntés előkészítésénél a legnagyobb gondossággal kell eljárni, bevonva minden érintettet”.

A Levegő Munkacsoport szerint az Országház előtti tér átalakításának előkészítésébe sem a helyi lakosságot, sem az érintett civil szervezeteket nem vonták be, ami „demokráciánk állapotát mutatja”. A civilek úgy látják, a kormány ezzel azt üzeni az állampolgároknak, hogy „az ő véleményük nem számít, ne is próbálkozzanak”. A szervezet ugyanakkor leszögezte, hogy korábbi gyakorlatával ellentétben nem indít jogi eljárást a Kossuth téri fák kivágása ügyében, mivel nincs forrásuk az ehhez kapcsolódó „jelentős munka- és szakértelem-igényű” feladatok finanszírozására.