no

Jogszerűtlen volt a motoros vonulás tiltása

2013.04.24. 22:48

Jogszerűtlen volt a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete április 21-ére tervezett, módosított elnevezésű felvonulásának rendőrségi megtiltása a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai döntése szerint.

A bíróság végzése szerint feltétlen jogállami elvárás, hogy a gyülekezési jog, mint alapvető szabadságjog gyakorlására vonatkozó határozatot a hatóság hatáskörével nem visszaélve, a jogszabályi rendelkezéseken kívüli, egyéb szempontokat nem mérlegelve, a szakszerűség követelményének feltétlen szem előtt tartásával hozza meg.

Korábban az egyesület "Adj gázt!" elnevezéssel akart felvonulni 21-én a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időben. Orbán Viktor kormányfő azonban április 8-án arra utasította a belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan politikai természetű rendezvényt tartani, amely sértheti a felvonulók emberi méltóságát.

Ezután a motorosok az újabb felvonulást némileg módosított helyen és időben akarták megtartani, ezt a rendőrség nem engedte.

Az újabb felvonulás az egyesület saját meghatározása szerint "békés tavaszi évadnyitó rendezvény" lett volna. A rendőrség a motoros felvonulás megtartását  tudomásul vette, majd Orbán megint
utasította a belügyminisztert, hogy ne engedélyezze a Nemzeti Érzelmű Motorosok 21-re tervezett felvonulását.