Egymásra talál Bajnai és Mesterházy

2013.04.26. 10:38
Bajnai elfogadta az MSZP elnökének meghívását és részt vesz az MSZP szombati választmányi ülésén. A két ellenzéki vezető sokáig kerülgette egymást, ugyanakkor nem várható, hogy a szombati találkozón érdemi kérdésekről legyen szó. Az MSZP meg szeretné előzni, hogy Bajnai népszerűsége megerősödjön a tárgyalások előtt.

Bajnai Gordon elfogadta Mesterházy Attila meghívását és részt vesz az MSZP szombati választmányi ülésén. Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője személyesen kíván érvelni a „jó együttműködés” általa javasolt menetrendje mellett.

Bajnai Gordont tegnap este, az „Együtt. Magyarországért.” országjárás gyulai állomásán, telefonon érte el Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki meghívta a választmány soron következő, szombati ülésére.

Sokáig kerülgették egymást

Az MSZP eredetileg azt javasolta, hogy az év végén, jövő év elején kezdődjenek a tárgyalások a két ellenzéki párt közt. Múlt pénteken azonban felpörögtek az események, amikor Bajnai egy hosszabb dolgozatot publikált az Együtt 2014 oldalán. A volt miniszterelnök a publikációban konkrét menetrendet javasolt a szocialistáknak. Eszerint a nyári ülésszak lezárultát követően kezdené meg a kétpárti tárgyalásokat, ahol „kőbe vésnék” a politikai korszakváltás alapelveit. Az ősz folyamán szakpolitikai programok kidolgozásával folytatná, ezután térnének át a személyi kérdésre. „Mindezt el kell végeznünk ahhoz, hogy október 23-án immár minden kérdést lezárva ünnepelhessünk együtt” – írta akkor Bajnai.

Bajnai dolgozatára válaszul Mesterházy is írt egy publikációt vasárnap, amelyben egyeztetésre hívta az Együtt–PM vezetőjét. Bajnai ezt a meghívást visszautasította, „az év végi megállapodást későinek, úgy a jövő heti tárgyaláskezdést korainak” tartotta.

MSZP-közeli források ezt egyértelműen időhúzásnak minősítették: szerintük az Együtt–PM szervezetileg és támogatottságában is egyelőre túl gyengének érzi magát ahhoz, hogy a legfontosabb kérdésekben át tudja verni az elképzeléseit a szocialistákon. “Végighaknizzák az országot, csak Attilához nem mernek elmenni” – fogalmazott a forrás, aki szerint ezért kosarazzák ki, illetve blokkolják folyamatosan az MSZP tárgyalási ajánlatait.

A szocialisták láthatóan meg akarták előzni Bajnai megerősödését, ezért Mesterházy csütörtökön újra felvette a kapcsolatot Bajnaival, aki a szombatra szóló meghívást már nem utasította vissza. Bajnai ugyanakkor a közleményében írtak szerint azért vesz részt a választmányi ülésen, hogy az általa javasolt menetrend mellett érveljen. Érdemi kérdésekről tehát várhatóan nem lesz szó.