44 százalék szerint rosszul kezelték a március hókatasztrófát

2013.04.26. 11:13 Módosítva: 2013.04.26. 11:14

Pintér Sándor a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére válaszolva közzétette azt a közvélemény-kutatási gyorsjelentést, amely azzal is foglalkozott, hogy a megkérdezettek szerint hogyan állt helyt a katasztrófavédelem a márciusi rendkívüli hóhelyzetben.

A parlamenti honlapon elérhető dokumentumból kiderül, hogy a Századvég Alapítvány, a Strategopolis és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. 811, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú embert kérdezett telefonon. Arra a kérdésre, hogy "mennyire kezelte jól a hóhelyzet okozta nehézségeket a katasztrófavédelem", a válaszadók 14,6 százaléka felelte azt, hogy nagyon jól, 38,8 százaléka, hogy inkább jól, 21 százalék nagyon, 23,4 százalék inkább rossznak ítélte a szervezet teljesítményét; 2,2 százalékuk nem adott választ.

A legtöbben - 36 százalék - úgy látják, az érdemi döntések gyorsabb meghozatalában kellene elsősorban fejlődnie a katasztrófavédelemnek egy hasonló kritikus helyzet kezelése során, 25,8 százalék a tömegtájékoztatás terén látott felszámolandó hiányosságokat.

Pintér Sándor belügyminiszter április 9-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beszélt először a közvélemény-kutatásról. Akkor azt mondta: akik a saját bőrükön érezték a márciusi rendkívüli hóhelyzet nehézségeit, jónak vagy kiválónak ítélték meg a mentésben részt vevők tevékenységét.

Március 14-15-én hatalmas hófúvás volt Magyarországon. Több ezer autó és kamion rekedt az utakon, több mint 10 ezer embert kellett kimenteni a hó fogságából, Észak-Magyarországon pedig több tízezer háztartásban nem volt áram.

A katasztrófát átélők az Indexnek arról számoltak be, hogy akár fél nap is eltelt, hogy segítség érkezett volna, majd a mentés teljesen szervezetlenül zajlott. Pintér Sándor azt mondta: Európa legnagyobb hóviharán kellett úrrá lenni, és az autósokat is hibáztatta, akik a figyelmeztetések ellenére útnak indultak. Az Index később elemezte, hogy figyelmeztetések ugyan voltak, ezek azonban alig érték el a lakosságot, a Belügyminisztérium által későb kiküldött sms-ek pedig inkább felháborodást váltottak ki a hóban rekedt autósókban.