Fodor: Ez a jövő, amaz pedig a múlt

2013.04.27. 17:09 Módosítva: 2013.04.27. 17:44
Csorbultak az alkotmányos jogaink, az állami gyámkodás nem segít, a liberálisok az embert képviselik, nem az államot – ezek derültek ki Fodor Gábor új pártjának sajtótájékoztatóján. Könyvtárossal, filozófussal és egy frissen érettségizett diákkal indul a Magyar Liberális Párt, Fodor szerint csak a fiatalok tudják megszólítani a fiatalokat.

„Ott jön, én már láttam a kezét” − mondta a mögöttem ülő hölgy izgatottan a Magyar Liberális Párt alakuló sajtótájékoztatóján és nem tagadom, én is kíváncsian vártam, vajon kik azok a politikustársak, akikkel Fodor 'nekem a tőkém a becsületem' Gábor pártot alapít. Számítottam néhány ismert arcra, de végül a politikában ismeretlen, és két kifejezetten fiatal párttársa mutatkozott be szombat délelőtt Budapesten.

Fodor Gábor múltidézéssel kezdett: elmondta, hogy 25 évvel ezelőtt már alapított egy liberális pártot, de az közben megváltozott és antiliberális lett. Ezért kilépett. De az SZDSZ−ből is kilépett, amikor az vállalhatatlan lett. Nekem ezek után már nem volt kétségem afelől, hogy ő képes lenne ebből a pártból is kilépni, ha már nem tudna vele azonosulni. Persze ez még nagyon messze van, hiszen egyelőre mindössze öten vannak benne. Mondta is, hogy nincs még vezetőség, de valójában a párttagság létszáma is annyi, amennyit látunk.

Fodor Gábor és Obama (Mobiltelefonos felvétel)
Fodor Gábor és Obama (Mobiltelefonos felvétel)

Fodor, akit korábban Kóka János, az SZDSZ egykori elnöke a kedvenc fideszes politikusának nevezett elmondta, hiba azt gondolni, hogy a magyarországi problémákat a túl sok liberalizmus okozta. Szerinte épp ellenkezőleg, amíg voltak liberális értékek az országban, addig jól teljesítettünk  ahogy ezek háttérbe szorultak jöttek a problémák, a leszakadás.

Ezután arról beszélt, hogy a jövő embereit, a politikai múlttal nem rendelkező fiatalokat próbálta maga köré gyűjteni, akik reményei szerint képesek lesznek bevonni azokat a politikából kiábrándult, liberális értékeket valló potenciális szavazókat, akik ma még a bizonytalanok táborát gyarapítják. „Ez itt a jövő, amaz pedig a múlt” − mondta a mondat első felénél fiatal párttársaira, míg a másodiknál a Parlament felé mutatva.

A tökéletesen kézre álló magas labdát meglepő módon nem a Hír Tv munkatársa, hanem az ATV riportere csapta le, amikor szembesítette Fodort a sokkoló ténnyel, miszerint ő maga is a múlt. Fodor, mintha már várta volna a kérdést, azonnal rávágta, hogy ebben a riporternek tökéletesen igaza van. Azonban hiába várta három éven keresztül, hogy valaki megcsinálja a liberális pártot, mert ez nem történt meg. Így kénytelen volt ő megcsinálni a fiatalokkal.

Az összes párttag bemutatkozik

A párttársak közül először Bősz Anett mutatkozott be, mint a párt második legfiatalabb tagja. Kiderült róla, hogy Berlinben élt sokáig, és a német főváros befogadó hangulata és sokszínű kultúrája megtanította számára, hogy mi tesz élhetővé egy várost, egy országot. Nem fogják kitalálni: a liberalizmus. Őt követte Popper Gábor könyvtáros, osztályfőnök és író, akinél a politika miatt most kicsit háttérbe szorult a tanítás. Popper meggyőződése, hogy szükség van egy befogadó, liberális pártra, mivel rengeteg a bizonytalan szavazó.

Ezután egy filozófus-történész végzettségű, de egy kereskedelmi cégnél dolgozó férfi mondta el, hogy szereti a kalapokat, van zenei ízlése, de azzal mutatja meg, hogy milyen egy igazi liberális, hogy ezt nem kényszeríti rá másokra. A szemében valódi remény csillogott, amikor azt mondta: „A mai politika bűzös mocsarából is van kiút! Részt kell benne venni."

És eljött a sajtótájékoztató egyik csúcspontja, a párt legfiatalabb tagjának, a 18 éves Pócs Bálintnak a bemutatkozása. Biztosan mindenki ismeri az érzést, amikor a felszólaló zavara, a meg-megbotló, néhol értelmetlenné váló mondatai olyan kínos érzést keltenek bennünk, hogy zavarunkban fészkelődni kezdünk, és csak annak szurkolunk, hogy legalább egy frappáns mondattal el tudjon köszönni. Szerencsére ez utóbbi tökéletesen sikerült. „Az egyénben van az erő, hallgassuk meg egymást, aztán minél többen csatlakozzanak!” – mondta Pócs.

Az OTP és MOL nélkül

„Hogy miért van itt ennyi fiatal?” – tette föl a kérdést Fodor, de gondolkodási időt sem hagyott már meg is válaszolta: „Mert ez itt a jövő, amaz pedig a múlt” – mondta el sokadszorra, a lassan szlogenné váló mondatot. Korábban tisztában volt vele, hogy fiatalokat fog megkeresni a pártalapítással. Majd hozzátette, a volt SZDSZ–t nem tagadja meg, ami jó volt benne, azt megtartaná. Példaként említette a piacgazdaság melletti kiállást és a sorkatonaság eltörlését. De megemlítette a környezetvédelmi miniszterségét is, ami szerinte a minisztérium egyik legsikeresebb időszaka volt.

A párt finanszírozását firtató kérdésre a volt SZDSZ-es politikus azt válaszolta: Mindenkit megnyugtatok, hogy a Mol és az OTP nem szerepel a támogatóink listáján” – nagy derültséget okozva ezzel a közönség soraiban. Hozzátette, minden támogatót szívesen látnak, egyelőre sok önkéntes segítséggel dolgoznak, de reméli a támogatók is megérkeznek.

A többi, volt SZDSZ tagok által alapított szervezetről, pártról Fodor elmondta, azok zárványok. Egyik sem képes megszólítani a több százezer liberális szavazót. A kérdésre, hogy kivel tudnák elképzelni az együttműködést a pártelnök elmondta, hogy a Fidesz leváltásáért bármelyik demokratikus párttal, szervezettel. De a hosszú távú tervük az, hogy a liberálisok a jobboldallal és a baloldallal is tudjanak együttműködni. Ebben nagy segítség lehet, hogy Fodornak legalább az egyikben már van tapasztalata.

„Hazafiak vagyunk, liberálisok vagyunk, az emberekben hiszünk és nem az államban” – zárta beszédét a Magyar Liberális Párt elnöke és tagságának ötöde. És talán még hozzátette:   „ez itt a jövő, amaz pedig a múlt”.