no

Egyesével ki fogom nyírni őket

2013.04.29. 16:15
A második világháborús filmeket nézve a náciknak drukkolt, de még a zsidóknál is jobban gyűlölte a cigányokat és a melegeket az a 25 éves egerlövői férfi, akit egy meleg gyógyszerész brutális halálra késelése miatt állítottak bíróság elé hétfőn Debrecenben. A vádlott a szakértők szerint az átlagnál butább, és gondjai vannak saját szexuális identitásával. Egy társkeresőn, véletlenszerűen választotta ki az áldozatát, a lényeg az volt, hogy megöljön "egy buzit".

Dühödt tehetetlenséggel, ellenségesen viselte a tévések jelenlétét, és az idő legnagyobb részében mereven, derékszögig lehajtott fejjel a földet bámulta a Debreceni Törvényszéken Sz. Norbert, akit azzal vádolnak, hogy előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel meggyilkolt tavaly augusztusban egy meleg gyógyszerészt. A 25 éves fiatalember már akkor elismert mindent, amikor a rendőrök két nappal a gyilkosság után elfogták. Indítéka a saját bevallása alapján az volt, hogy gyűlöli a melegeket.

A bűnügy első, hétfői tárgyalásán világossá vált, hogy a vádiratot lényegében az ő vallomásai alapján írták. Ő maga mondta el a rendőröknek, hogyan jelentkezett az áldozat által feladott teletextes partnerkereső hirdetésre, hogyan készült bicskával és váltóruhával a gyilkosságra, hogyan ment fel a gyógyszerész debreceni lakására, és hogyan esett neki a férfinak a bicskával, amikor már mindketten fecskére vetkőzve álltak, és az áldozata a vállára tette a kezét. Egy gumikés segítségével még azt is megmutatta, hogyan szúrt vagy hússzor.

A bíróság előtt most már nem akart beszélni Sz. Norbert. Nem tett vallomást, csak csöndben végighallgatta, hogyan olvassa fel a bíró a korábbi vallomásait, majd megerősítette, hogy fenntartja azokat, kiegészítést pedig nem kíván tenni.

Nem hisz Istenben

A vékony, pattanásos, piros hosszú ujjú pólót, terepszín nadrágot és sportcipőt viselő, kissé már most kopaszodó fiatalember, akit vezetőszíjon kísértek be a tárgyalóterembe, a rendőröknek korábban arról beszélt, hogy nem hisz Istenben, hiába kapott vallásos nevelést az iskolában. "Ha lenne Isten, akkor én nem ezt a sorsot kaptam volna" - mondta, amikor kihallgatták. Az anyja elhagyta őt és a testvérét, 15 és 20 éves kora között állami gondozott volt. Szobafestő-mázoló végzettséget szerzett, de soha nem dolgozott a szakmájában. Közmunkásként keresett némi pénzt. A rendőröknek kijelentette, hogy Lucifert tekinti a példaképének.

Mesélt arról is, hogy Hitler is szimpatikus neki, szerette a hitleres filmeket, mindig a náciknak drukkolt, de felnézni mégsem tud Hitlerre, mégpedig azért, mert "nem a cigányokkal kezdte". Sz. Norbert saját bevallása szerint a "négereket" egyáltalán nem, a zsidókat egy kicsit utálja, de akiket igazán gyűlöl, azok a cigányok és a "buzik". Mesélt még arról is, hogy büszke arra, hogy magyar, és hogy haragszik azokra az országokra, akik elvették a magyar földet.

Szexuális feszültségek

Megkérdezték tőle, érte-e inzultus akár cigányok, akár melegek részéről. Erre elmondta, hogy az intézetben egyszer megverték cigányok, de már ezelőtt is utálta őket, ez az eset "csak hab volt a tortán". Melegekkel kapcsolatban semmiféle rossz tapasztalatról nem tudott beszámolni, állítása szerint sohasem inzultálták, sohasem környékezték meg. Velük kapcsolatban csak azt ismételgette a kihallgatásokon, hogy gusztustalannak tartja "a buzikat", felfordul tőlük a gyomra. "Egyesével ki fogom nyírni őket" - határozta el a vallomása szerint.

Az elme-és pszichológus szakértői vélemények szerint Sz. Norbert nem elmebeteg, képes a cselekményei következményeinek a felismerésére, de értelmi képességei viszonylag gyengék, a normális alsó határán van az intelligenciája. A pszichológus szerint nehézségei vannak az alkalmazkodással, rejtőzködő, manipulatív törekvések jellemzik, szeretné többnek láttatni magát másoknál, de az önismerete sekélyes, önértékelése bizonytalan. A szakértő azt is megállapította, hogy Sz. Norbert szexuális identitásában nagy valószínűséggel feszültségekkel küzd.

A 25 éves vádlottat a rendőrök kérdezgették arról, volt-e már barátnője. Nem volt. Soha nem járt még senkivel. A rendőröknek bizonygatta, hogy a lányokhoz vonzódik. Azt, hogy nem volt még barátnője, azzal magyarázta, hogy elfoglalt volt, túlságosan lefoglalta a foci, és talán egy kissé bátortalan is volt.

Lucifer és a rossz oldal

"Dögölj meg, buzi köcsög" - a vallomása szerint ezt mondta az áldozatának, miközben lecsapott a bicskával. A legtöbb szúrás a nyakat és a mellkast érte, de a haldokló bal szemébe is belevágta a bicskát, mert zavarta, hogy nézi. "Abszolút nem sajnáltam őt" - mondta a rendőrségi kihallgatásán. A vértől nem lett rosszul, sőt, mintha megkönnyebbült volna, este pedig, amikor még gondolkozott a történteken, egy cetlire felírta, hogy Lucifer, mert úgy érezte, az öléssel a rossz oldalára került, avatta be a rendőröket az akkori érzéseibe. Később újabb potenciális áldozatokkal vette fel a kapcsolatot, akiknek a számát szintén teletextes hirdetésekből tudta meg. Esemesezett egy 28 éves miskolci férfival, de újabb találkozóra már nem tudott elmenni. Elfogták.

Nem világos, mivel próbál majd előjönni a védelem. Az ügyvéd szinte meg sem szólalt az egész tárgyalás alatt, bizonyítási indítványa nem volt. Úgy tűnt, mintha nem nagyon szeretne ebben az ügyben szerepelni, mert nemcsak Sz. Norbert, hanem ő is megtiltotta, hogy kép-és hangfelvételt készítsenek róla. A védekezés irányára utalhat, hogy a bíró által felolvasott iratok szerint egy korábbi kihallgatáson ezt a kérdést tette fel a védencének: Tenni akart azért, hogy jobb legyen a világ?

A következő tárgyalási napot július 1-re tűzték ki, tanúkat és szakértőket fog meghallgatni a bíróság.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport