Robottal keverték össze a Blikk újságíróját

2013.05.02. 19:30

Robot-túlterhelésként értelmezte az Országgyűlés honlapja a Blikk egyik munkatársának oldalletöltéseit, ezért letiltotta a hozzáférést a lap gépei számára. – írja a Blikk online kiadása.

blikk1

Emiatt szerdán már hiába akartak belépni a szerkesztőségből az egyébként mindenki számára szabadon hozzáférhető, közérdekű információkat tartalmazó mkogy.hu-ra, a képernyőn csupán egy értesítés volt, miszerint „adminisztrátori beavatkozás támadási kísérlet" miatt leblokkolták a hozzáférést.

A parlament informatikai ügyfélszolgálata azzal indokolta a kitiltást, hogy a Blikk keresőrobotokkal végezte a lekérdezést, és a robotok a számukra tiltott lapokra is ellátogattak. Az újság állítása szerint viszont ők nem használtak robotokat . A kitiltás feloldásáért cserébe a honlap adminisztrátorai írásos nyilatkozatot kértek, hogy a Blikk a „jövőben a hasonló szabálytalan tevékenységtől" tartózkodni fog, de utána enélkül is megszűnt a korlátozás.

Az Országgyűlési Hivatal egyik illetékese a Blikknek azt mondta, azért jelezhetett a rendszer, mert több mint ezer oldalt kértek le rövid idő alatt. Hasonló jelenség miatt volt, hogy már egy minisztérium is tiltólistára került. Az újság szerint ez az intenzitás korábban nem okozott problémát, és az ügy hátterében az állami szervek hackertámadástól – különösen az Anonymus-csoporttól - való félelmét gyanítják.