Vihar tombol az országban

2013.05.02. 22:33

Délután hat óra körül, először a Dunántúl térségében kezdett esni az eső. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ekkorra már kilenc megyére is másodfokú riasztást adott ki, jelezve, hogy az érintett területeken heves zivatarok várhatók. Az OMSZ jelezte, hogy Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban heves zivatar, felhőszakadás várható.

A hőmérséklet hirtelen zuhant le: a nyugati országrészben húsz fok körüli volt a hőmérséklet, míg délkeleten ennél tíz fokkal melegebb volt. Budapestet jégesővel érte el a vihar; este negyed kilenckor a Széchenyi-hegyen 73, a Várban 68 kilométeres óránkénti szélsebességet mértek. Tatabányán, Ráckevén és a budai Várban jégeső hullott, a Gellért-hegybe kétszer is villám csapott.

Az országban ebben a pillanatban több mint harminc településen szakad az eső. A Szolnok-Hatvan vonalon is beindult a zivatarképződés, azon a tájon is egyre több helyen villámlik. Siófok és Székesfehérvár mellett az elmúlt órában újabb zivatargóc pattant ki.

Kigyulladt egy ház is

Törökbálinton kigyulladt egy háromszintes családi ház tetőszerkezete; a tüzet valószínűleg villámcsapás okozta. Spitz Alexandra, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a 250 négyzetméteres épület jelenleg is lángol, a tűz veszélyezteti az épület többi részét. Az érdi, a törökbálinti és a fővárosi tűzoltók már kivonultak a helyszínre. Az épületben nem volt senki, így nem történt sérülés.

(Ha készített képeket a viharról, kérjük, küldje el őket az ugyelet@mail.index.hu címre!)