Kihűlt az ellenzéki forródrót

2013.05.03. 09:04
A megállapodás felrúgásának érzi az Együtt 2014, hogy Mesterházy Attila együttműködésre hívta a demokratikus ellenzék más képviselőit is.

Hiába kötött szombaton négypontos együttműködési megállapodást az MSZP-vel Bajnai Gordon, az egykori miniszterelnök által képviselt Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetségben  úgy érzik, a szocialisták máris felrúgták az egyezményt – tudta meg a Népszabadság. Az Együtt 2014 ezt Mesterházy május elsején tett bejelentésére alapozza, amely szerint a megállapodást az MSZP elküldte több más demokratikus ellenzéki csoportnak, köztük az LMP-nek és a DK-nak, lehetőséget adva a csatlakozásra, anélkül, hogy a lépést egyeztette volna az Együtt 2014-PM-mel.

Az országos szintű egyeztetésekről szóló előzetes megállapodás figyelmen kívül hagyásaként értékeli a történteket Szigetvári Viktor is. Az Együtt 2014 társelnöke szerint problémás, hogy „Mesterházy Attila köreiben” az új pártot sokan „piócának”, „élősködőnek” tartják. „Néha úgy érzem, Mesterházy Attila háttérembereinek taktikai húzásait figyelve, hogy nem Orbán Viktort, hanem Bajnai Gordont tekintik ellenfelüknek." – nyilatkozta a napilapnak a politikus, aki korábban az MSZP országos kampányigazgatója, Gyurcsány Ferenc kormányfősége idején helyettes államtitkári posztot töltött be.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az MSZP többsége elfogadja az Együtt 2014-et partnerül a Fidesz legyőzéséhez.

A szövetségbe hívott pártok vezetői közül Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és Árok Kornél, a SZEM vezetője is azt közölte, hogy pártjuk illetékes döntéshozó testületei jövő héten tárgyalják majd a felkérést.

Az MSZP szerint a párt semmiben sem lépte át a korábbi megállapodás kereteit, hiszen Bajnai Gordon – de még Szigetvári is egy tévéinterjúban – azt mondta: először az MSZP-vel, majd a többi kispárttal kell megállapodni.