Lázár maradt Hódmezővásárhely igazi ura

2013.05.03. 09:56
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János rendszeresen részt vesz a hódmezővásárhelyi testület ülésein, pedig kormányzati kinevezése után a törvényi tiltás miatt le kellett mondania az önkormányzati pozíciójáról. Lázár természetesen nemcsak üldögél a város új polgármesterének jobbján, hanem a váltás után megszavazott tanácskozási jogát használva bele is szól minden fontosabb döntésbe, és közben zavartalanul osztja az ellenzéket.

Közel egy éve kérte ki Orbán Viktor miniszterelnök Hódmezővásárhely képviselőtestületétől Lázár Jánost, akinek – miután elfogadta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár posztját – az összeférhetetlenségi szabályok miatt le kellett mondania a polgármesterségről. Orbán 2012 májusában személyesen zarándokolt a városba, hogy a Polgármesteri Hivatalban tartott ünnepségen bejelentse, kölcsön veszi "Janit". Orbán azért hozzátette: nem akar belőle "pesti politikust" csinálni, és kérte Lázárt, hogy ne szakítsa meg a kapcsolatát a várossal, sőt, legyen a vásárhelyi ügyek szószólója.

Lázár János ezt meg is fogadta, és ahelyett, hogy családostul felköltözött volna a fővárosba, folytatta a kétlaki életmódot. Azóta nem hagyott ki egyetlen testületi ülést sem a városban. A helyieknek úgy tűnik, hogy egyenesen hozzá igazították az önkormányzat működését: ha véletlenül nem ért rá, akkor inkább a képviselőket hívták össze újra egy másik időpontra, csak hogy a város szószólója elmondhassa véleményét.

Tavaly szeptember óta hivatalosan is új vezetője van Hódmezővásárhelynek, Almási Istvánt 52 százalékkal választották meg polgármesternek. A tanár-könyvtáros Almási Lázár tíz éves regnálása alatt mindvégig helyettese volt a városházán, így amikor előrelépett, egyik első ténykedése az volt, hogy megszavaztassa a képviselőtestülettel Lázár "állandó belépőjét" az ülésekre. Javaslatára a testület egyhangúlag elfogadta, hogy a választókerület országgyűlési képviselője, azaz Lázár tanácskozási joggal részt vehessen a testület ülésein. Képviselői irodája amúgyis a Polgármesteri Hivatalban volt.

Az államtitkár onnantól szorgalmasan látogatta a hódmezővásárhely közgyűlést, amelynek időpontját rendszerint kifejezetten az ő napirendjéhez igazítva hirdették meg. A városban korábban, Rapcsák András és Lázár idején is a csütörtök volt a havonta megtartott testületi ülés napja, ez szeptember óta áttevődött péntekre, a kezdés pedig reggel 8 és késő délután között váltakozott. A legutóbbi, áprilisi ülést el is napolták, miután Lázár az eredetileg meghirdetett 5-én nem tudott ott lenni. Az egyhetes csúszást hivatalosan azzal indokolták, hogy nem készült el az egyik előterjesztés.

Az elvileg csak tanácskozási joggal rendelkező képviselő-államtitkárnak nem a hátsó sorból kell figyelnie az eseményeket, új helyét a pulpituson jelölték ki. Forrásaink szerint a polgármester mellett helyet foglaló államtitkár gesztusaiból, mozdulataiból a jelenlévők és a helyi tévé egyenesadását néző választópolgárok számára egyértelmű, hogy ki a főnök a házban. Lázárnak gyakorlatilag szót sem kell kérnie, egyetlen érintés, kézmozdulat is elég, hogy  a visszafogottságáról ismert Almási polgármester átadja a terepet a verbális csatákra mindig kész Lázárnak.

Az ülések többnyire az államtitkár szélesebb kitekintésű beszédeivel kezdődnek. Ilyenkor Lázár ismerteti a kormányzat aktuális lépéseit, és azok előnyeit a hódmezővásárhelyeik számára. Később azonban szinte minden fontosabb napirendi pontnál is elmondja a véleményét, amelyek rendre irányadónak bizonyulnak a döntések meghozatalakor. Ha érdektelen témák kerülnek sorra, gyakran magukra hagyja a képviselőket, és csak akkor tér vissza az ülésterembe, amikor újabb, nagyobb súlyú napirendi pontok jönnek.

Forrásaink szerint a legutóbbi, áprilisi ülésen a helyi adók esetleges csökkentése körül alakult ki vita. A polgármesternek címzett ellenzéki felvetésekre azonban - ahogy ez már sokszor előfordult - most is Lázár reagált. Félórás válaszában nem kímélte az ellenzéket.

A tavalyi polgármesterválasztáson 23 százalékot szerző szocialista képviselőnőről, Kis Andreáról kijelentette: nem gondolta, hogy olyan buta, hogy nem tudja megérteni a helyi adók lényegét. Az egykulcsos adót bevezető kormány tagjaként Lázár azzal oktatta ki a vitába bekapcsolódó Havránek Ferencet, a Zöld Baloldal közel húsz éve az önkormányzatban ülő képviselőjét, hogy "ha nem akarunk kommunizmust, a szegényeknek kevesebbet, a gazdagabbaknak többet kell vállalniuk".