no

Minden idők legnagyobb zsidó konferenciája lesz a budapesti

2013.05.03. 12:24

Hetven országból érkezik küldöttség a vasárnap kezdődő Zsidó Világkongresszusra (WJC) Budapestre.

A Hotel Intercontinentalban zajló háromnapos eseménysorozat miatt a hétvégén a magyar fővárosba érkezik a világ számos befolyásos zsidó közéleti személyisége, és több ország küld magasrangú diplomatákat az eseményre.

WJC sajtófőnöke, Michael Thaidigsmann az Indexnek elmondta, hogy a szervezők az eddigi legnagyobb létszámú kongresszusra készülnek. Magán a közgyűlésen mintegy 500 delegált vesz majd részt, de az Európai Unióból, Németországból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is várnak politikusokat.

A WJC ülésén részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is. Orbán a kongresszusra időzítve egy izraeli lapnak adott interjúban utasította vissza azokat a vádak, amelyek Magyarországot a világ legantiszemitább országai közé sorolta. A WJC vezetése már korábban egyértelművé tette, hogy a helyszínválasztás szimbolikus politikai üzenet, és azt is, hogy eseményen vizsgálni fogják a Magyarországon tapasztalható "egyre durvuló antiszemita támadások" hátterét.

A miniszterelnök szerint egyértelmű, hogy „nem vagyunk antiszemiták. Kötelességünk visszautasítani ezeket a vádakat, és ugyanakkor végiggondolni, vajon miért látják itt és ma az antiszemitizmust országunk jellemzői közt a Magyarországot kívülről megítélők". Orbán szerint ez a történelem velejárója. "Nézzen körül Európában, elsősorban annak keleti felén: Magyarország az egyetlen ország, melyben - a náci rémuralom ellenére is - eredeti, nagy zsidó közösség él... Ezért a magyarországi antiszemitizmus nem teoretikus kérdés, hanem személyes ügy" - mondta. „Élnek azok a zsidó családok, akik túlélték a holokausztot és azok a magyarok, kollaboráltak a nácikkal. Ez az együttélés több problémát vet fel, mint más országok esetében.”

A budapesti közgyűlésen teljes tisztújítást tart a Ronald S. Lauder elnöksége alatt működő WJC. Az egyik alelnöki posztra két magyar zsidó vezető Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is pályázik.

Zoltai Gusztáv és Feldmájer Péter
Zoltai Gusztáv és Feldmájer Péter
Fotó: Földi Imre / MTI

A rengeteg védett személy és diplomata jelenléte miatt erős titkosszolgálati védelem övezi a kongresszust. A rendőrség bejelentette, hogy lezárja a Duna-parti Hotel Intercontinental környékét egészen a Vigadó térig péntek délutántól a „szükséges ideig”, de legkésőbb május 7. éjfélig. Lezárják a Dohány utcai zsinagóga körüli területet is, és szigorítások lépnek érvénybe az izraeli nagykövetség II. kerületi épülete körül is.