Orbán megint betiltat egy tüntetést

2013.05.03. 17:34
A bíróság döntése szerint tüntethet a Jobbik szombaton, egy nappal a Zsidó Világkongresszus előtt. Orbán Viktor bírálta a döntést és felszólította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy „minden törvényes eszközt” használjon fel a tüntetés megakadályozására. A Jobbik ennek ellenére megtartja a megemlékezést. Orbán arra is kérte a főbírót, hogy vizsgálja meg, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy hasonló tüntetéseket ne lehessen tartani.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközzel akadályozza meg a Zsidó Világkongresszus előtt egy nappal tartandó anticionista rendezvény megtartását. A tüntetést a Jobbik szervezi, a cionizmus és a bolsevizmus áldozataira emlékeznének.

A szervezők az eddigi legnagyobb létszámú kongresszusra készülnek, magán a közgyűlésen mintegy 500 delegált vesz majd részt, de az Európai Unióból, Németországból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is várnak politikusokat. A rendezvényen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

A Jobbik egy nappal korábban, szombatra jelentett be tüntetést, amelyet a rendőrség előbb betiltott, majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki döntésével felülbírálta a rendőrség határozatát és engedélyezte a tüntetést.

A bírósági döntésre reagált Orbán Viktor, amikor a bíróság döntése után néhány órával felszólította a belügyminisztert, hogy „minden törvényes eszközt” használjon fel a szombatra, Budapestre tervezett alkotmányellenes anticionista rendezvény megakadályozására.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor elfogadhatatlannak tartja a bíróság pénteki döntését, amellyel engedélyezte a szombati anticionista tüntetés megtartását. A miniszterelnök álláspontja szerint "bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye".

Orbán arra is kéri "a Legfelsőbb Bíróság elnökét, vizsgálja meg, Magyarországnak milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen az alkotmánynak." Valószínűleg elírás, hogy Kúria helyett Legfelsőbb Bíróságot említ a miniszterelnök.

A Jobbik mégis megtartja a tüntetést: „a nemzeti párt a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően megrendezi a bíróság által is jóváhagyott kegyeleti megemlékezést” – írják. A Jobbik szerint a rendezvényt nem tilthatja be a Fidesz elnöke csak azért, hogy kedvében járjon a Zsidó Világkongresszuson résztvevőknek.

Ha Orbánnak nem tetszik, betiltja

Orbán Viktor korábban arra utasította a belügyminiszt: ne engedélyezze, hogy az Élet menetével egyidőben nem tartsák meg „Adj Gázt!” címen bejelentett radikális motoros vonulást.

A gyülekezési törvény alapján a rendőrség előbb tudomásul vette a felvonulást (a demonstrációkat a rendőrség vagy megtiltja, vagy tudomásul veszi, engedélyezésre sosem kerül sor), majd Orbán utasítása után mégis megtiltotta azt.

A TASZ akkor azt írta, hogy "a miniszterelnök és a belügyminiszter ígérhet bármit, de egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása". A Magyar Helsinki Bizottság szerint az is törvénysértő, hogy öt nappal a bejelentés után tiltotta meg a rendezvényt a rendőrség, holott erre csak 48 órája lenne. A jogvédők szerint a jogszerű megoldás az lenne, hogy a rendőrség csak akkor avatkozik közbe egy demonstráció során, amikor az jogszerűtlenné válik.

A döntés ellen a szervezők bírósághoz fordultak, de a bíróság akkor jogszerűnek találta a rendezvény betiltását. A Nemzeti Érzelmű Motorosok ekkor úgy döntöttek, hogy módosított útvonalon (például elkerülve a zsinagógát), és más néven új vonulást jelentenek be. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint első alkalommal: a rendőrség tudomásul vette a tüntetést, majd Orbán Viktor leszólt, és a tüntetést újra megtiltották.

A szervezők ismételten bírósághoz fordultak, a bíróság döntse szerint pedig jogszerűtlen volt az újabb vonulás betiltása, a rendőrségnek tudomásul kellett volna vennie a tüntetést (a bíróság a tüntetés tervezett időpontja után döntött). A bíróság érvelése szerint jogállami elvárás, hogy a gyülekezési jog, mint alapvető szabadságjog gyakorlására vonatkozó határozatot a hatóság hatáskörével nem visszaélve, a jogszabályi rendelkezéseken kívüli, egyéb szempontokat nem mérlegelve, a szakszerűség követelményének feltétlen szem előtt tartásával hozza meg.

A bírósággal szemben

Orbán Viktor arra utasítja tehát a belügyminisztert, hogy „minden törvényes eszközt használjon fel”, hogy a szombati tüntetést ne lehessen megtartani. Ez nehezen képzelhető el másként, mint a bíróság döntésének figyelmen kívül hagyásával, mivel a bíróság pénteken engedélyezte a tüntetést. A korábbi esetekben a Pintér irányítása alá tartozó rendőrség döntésének megváltoztatását kérte Orbán, most azonban a bíróság döntését kifogásolja.

Orbán emellett arra kéri "a Legfelsőbb Bíróság elnökét, vizsgálja meg, Magyarországnak milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen az alkotmánynak."