Vörös csillag viselése miatt nyomoznak Pécsett

MTI/Index
2013.05.03. 18:22

Nyomozást rendelt el a pécsi rendőrkapitányság, miután a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal május 1-jei, pécsi felvonulásán többen vörös csillagot viseltek a ruhájukon.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI megkeresésére közölte: a rendőrség feljelentés alapján, a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekmény gyanúja miatt indította meg az eljárást.

A Jobbik csütörtökön közölte, hogy feljelentést tett a Magyarországi Munkáspárt 2006 pécsi rendezvényén történtekkel kapcsolatban. A párt tudatta azt is, hogy a rendőrségtől kapott információ alapján nyomozást rendeltek el az eseményen vörös csillagot viselő Vajnai Attila pártvezetővel szemben.

Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője azt írta: érthetetlen, hogy a hatóságok miért nem indítottak eljárást azonnal a "közbotránkozást kiváltó, a kommunista diktatúrák áldozatait megalázó provokáció láttán, különösen akkor, amikor a jelenlegi kormánypárt azt hirdette, fel fog lépni minden szélsőség ellen".

A Magyarországi Munkáspárt 2006 erre úgy reagált, hogy áll a Jobbik feljelentése elé. Hozzátették, az ügyészség azonnali elutasítására számítanak, de az esetleges bírósági tárgyaláson tételesen cáfolni fogják a Jobbik vádjait, és megerősítik "a vörös csillag viselésének jogosságát".

Az Országgyűlés áprilisban módosította a Büntető törvénykönyvet miután az Alkotmánybíróság februárban megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó rendelkezést. A korábbi szabályozás a használat céljára tekintet nélkül büntette az önkényuralmi jelképek használatát.

Az új szabály szerint május 1-jétől csak akkor lesz tilos a tiltott jelképek használata, ha ez a „köznyugalom megzavarására alkalmas”, például az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sérti.