Vádemelést kér a rendőrség a Honvédkórház hűtlen kezelési ügyében

2013.05.04. 10:45

Lezárult a nyomozás a Honvédkórház ügyében – derül ki a rendőrség szombaton közzétett közleményéből. A rendőrség az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Budapesti V. és XIII kerületi Ügyészségnek.

A közlemény szerint a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt folytatott eljárást egy 53 éves férfival szemben, és a bűnsegédei, egy 60 éves nő és egy 46 éves férfi ellen. A police.hu ugyan nem nevezi meg konkrétan, melyik kórház főigazgatója ellen indult az eljárás, de szinte biztos, hogy a HM Állami Egészségügyi Központ, azaz a Honvédkórház volt főigazgatójáról, Szilvásy István  nyugállományú rendőr dandártábornokól van szó . A nyomozás szerint a két eset miatt több, mint 5,6 millió forint vagyoni hátrány érte a kórházat.

Kamu szerződés

A rendőrségi közlemény szerint az 53 éves gyanúsított egy egészségügyi intézet főigazgatójaként 2007. október 1-jén vállalkozási szerződést kötött egy Kft-vel az intézmény személyi állományával kapcsolatos bérkifizetések felülvizsgálatára, valamint gazdálkodásfejlesztési tanácsadásra. A szerződést a Kft. ügyvezetését névlegesen ellátó 60 éves nő írta alá.

A szerződés megkötésére úgy került sor, hogy a szükséges szakutasításban meghatározott több előírást figyelmen kívül hagyva a gyanúsított nem kért be három árajánlatot a szolgáltatással kapcsolatban, és a szerződésben az sem került meghatározásra egyértelműen, hogy az mikor tekinthető teljesítettnek, írta a rendőrség.

A szerződés értelmében 2007. október 1-jétől 2008. március 31-ig meghatározott időre a vállalkozó megbízott tevékenysége elvégzése után összességében 3 millió forint díjazásra volt jogosult. 2007. november 19-én az illetékes minisztérium a szerződés azonnali felmondására szólította fel a gyanúsítottat, aki ennek nem tett eleget, ráadásul a felek a szerződést 2007. december 11-ei hatállyal megbízási szerződésre módosították. A módosítást követően a Kft. által kiállított számlák alapján összesen 3,6 millió forint került megfizetésre a cég részére úgy, hogy a szerződésben meghatározott feladatok ellátásának az nem tett eleget.

A rendőrség szerint az 53 éves gyanúsított 2008. február 20-tól október 31-ig terjedő időszakban közalkalmazotti jogviszonyba nevezett ki egy 46 éves férfit. A főigazgató 2008. február 20. - október 31. közötti időben az alkalmazott munkavégzését jelenléti íveken igazolta, úgy, hogy a férfi a jelenléti íveken igazolt időben a szerződésben feltüntetett munkát nem látta el, viszont munkabér címén a férfi több, mint 2 millió forintot kapott jogosulatlanul.