Ismét elővették a Hajdú-Bét ügyét

2013.05.04. 09:27

Újra előveszi a Vidékfejlesztési Minisztérium a Hajdú-Bét ügyét, jövő héten tárgyalnak a cég károsultjaival – írja a hétvégi Magyar Hírlap. A tárgyalásokon az ország egykori legnagyobb baromfi- és víziszárnyas-feldolgozó vállalat 2003-as felszámolása óta eltelt időszak történéseit vitatják meg, és megpróbálnak megoldást találni a jelentős kárt szenvedett kistermelők, családi vállalkozások gondjaira.

Ónódiné Demeter Éva, a károsult családok képviselője lapunknak elmondta: örvendetes, hogy a minisztérium egyáltalán foglalkozik az üggyel, hiszen a cég felszámolása már tíz éve folyamatban van. Sajnos mára egyre tisztábban látni, hogy a károsult termelők egyetlen fillért sem kapnak a felszámolásból. „A Hajdú-Bét tudatos tönkretétele több életet is követelt, kilenc gazdatársam az öngyilkosságba menekült, azóta pedig többen a stressz és a tehetetlenség okozta gyomorrákban hunytak el” – hívta fel a figyelmet Kobza Miklós, egykori termelő.

A Hajdú-Bét története ugyanakkor nem mentes a politikai áthallásoktól sem. Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, az ellenzéki Együtt 2014 vezetőjét előszeretettel támadják politikai ellenfelei a Hajdú-Bét üggyel. A társaságban ugyanis még a kilencvenes évek végén akkor szerzett tulajdont a Wallis, amikor annak vezetője Bajnai volt. Ezért a cég csődjével kapcsolatban rendre felemlegetik Bajnai felelősségét is, noha már több bírósági ítélet is kimondta, hogy ő nem vett részt a Hajdú-Bét operatív irányításában, sem az üzletpolitikájának alakításában, így nem felelős az ott történtekért.