Embert is fertőző szívférget találtak Szegeden

2013.05.05. 11:28

Magyarországon eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy Szegeden élő németjuhászban, mondta el egy szegedi állatorvos, Rengei Antal, aki meg is mutatta a fiolába zárt, közel 30 centis szívférgeket a Délmagyarnak.

A szívférget szúnyogok terjesztik, és akár állatról emberre is átvihetik. Az állatorvos a lapnak elmagyarázta, hogy a betegséget eddig csak délebbre ismerték, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy a legfertőzöttebb, de a betegséget hordozó szúnyogok az éghajlat melegedésével északra vándoroltak, és a fő probléma az, hogy ha egyszer már megfertőződött egy állat, akkor utána a szívférget már bármelyik közönséges szúnyog továbbviheti. A rendelőbe behozott német juhász el sem hagyta Szegedet, jegyezte meg az állatorvos.

A kutyát felpuffadva és lesoványodva vitte gazdája az állatorvoshoz, ahol több vizsgálat után derült ki a szívférgesség. Az állat a kezelés ellenére elpusztult, a boncoláskor 38 darab férget távolítottak el a szívéből, írja a Délmagyar.

A férgeket mutatja Rengei doktor.
A férgeket mutatja Rengei doktor.
Fotó: Segesvári Csaba / délmagyar.hu

Az állatorvos elmondta, hogy ha embert fertőz meg szúnyog a szívféreg lárvájával, akkor a csípés helyén gyulladás alakulhat ki, és ha a féreg ki is fejlődik, nem juthat el a szívig. Jellemzően a tüdőben tokozódik be, majd elpusztul, viszont csomókat képez a tüdőben, ami egy röntgenen tüdőráknak is tűnhet, magyarázta Rengei Antal. A betegség csak szúnyoggal és vérrel terjed.

A Délmagyar idézi az Amerikai Szívféreg Társaság honlapját, amely szerint a fertőzött emberek egyharmadánál jelentkezik mellkasi fájdalom, ötödénél köhögés, nyolcadánál láz, az esetek mindössze egy százalékában számoltak be véres köhögésről és légzési nehézségekről.