Finnül tanul egy baranyai falu

2013.05.06. 06:53

Alapvetően uniós támogatásból, 90 órás intenzív finn nyelvtanfolyam indul a baranyai Geresdlakon, a 800 fős faluból várhatóan tizenketten vállalkoznak a tanulásra – írta a Népszabadság.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a finn nyelv iránti érdeklődés oka, hogy a faluban 100-150 finn állampolgár él évente 6-8 hónapon keresztül – nyugdíjasok, illetve olyanok, akiknek munkája ezt lehetővé teszi. Eddig 24 portát vettek meg finnek, egy portát 2-3 család használ.

Habjánecz Tibor, a falu polgármestere szerint elképzelhető, hogy további finn családok is vásárolnak portákat a településen, hiszen mostantól minden hétvégén legalább egy finn turistabusz veszi célba a falut.

A finnek hatása nem csak a finn nyelv iránti érdeklődésben mutatkozik meg, hanem abban is, hogy mára már minden negyedik-ötödik családnak van szaunája Geresdlakon, vagyis Magyarországon minden bizonnyal itt a legnagyobb a szaunasűrűség.

A település a polgármester szavai szerint „befogadó,  szorgalmas, rendezett, festői, vendégszerető, csodás, titokzatos, tiszta”, a „geresdlaki-filling” pedig
„maga a titok, jelzős szerkezettel kifejezve”, ezért vágyhatnak ide a finnek is.