Hiába kaptak egyházi státust, nem gyűjthetnek

2013.05.06. 07:13

Az adóhatóság egyelőre nem ad technikai számot az Alkotmánybíróság által egyházi státusba visszahelyezett szervezeteknek, így azok nem gyűjthetik az egyszázalékos adófelajánlásokat – írta a Magyar Hírlap és a Népszabadság. A Magyar Hírlap hétfői számában közölte, kormánypárti politikusok szerint jogbizonytalanság alakult ki.

Az Alkotmánybíróság (AB) határozata alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hatályos jogszabályok szerint kizárólag azon szervezetek részére adhat ki egyházi technikai számot, amelyek igazolni tudják egyházi státusukat. Ez utóbbi elismerése az alaptörvény szerint az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, vagyis a parlament ismerhet el – sarkalatos törvényben – egyházként egyes vallási tevékenységet végző szervezeteket – közölte a lappal a NAV.

A lapban idézik Hölvényi György egyházügyi államtitkárt, aki elmondta: a Ház előtt lévő törvénymódosító javaslat szerint az érintetteknek visszamenőlegesen jár majd az „egyszázalékos lehetőség".

A Népszabadságnak Karsai Dániel alkotmányjogász kijelentette: mára egyre nyilvánvalóbb, hogy az Országgyűlés nem hajlandó végrehajtani az AB döntését. A kormányzat szerinte arra játszik, hogy a parlament a közeljövőben elfogadja az egyházügyi törvény legújabb változatát, amelynek feltételeit az adófelajánlásoktól most eleső vallási közösségek nem fogják tudni teljesíteni. Így akarják legitimálni a jelenlegi illegitim helyzetet.