Munkásszállóba költözhetnek a devizahitelesek

2013.05.06. 08:03

Az elmúlt hetekben felmérték az állami tulajdonú lakásokat vagy lakáscélra is átalakítható ingatlanokat, hogy mely épületeket érdemes átadni a bedőlt devizahitelesek elhelyezésével foglalkozó Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek – írja a Blikk.

A  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 529 ingatlant választottak ki és mértek fel az első körben, ebből várhatóan 305-öt vizsgál meg részletesen a kormány, hogy azokat tudja-e hasznosítani a Nemzeti Eszközkezelő feladatainak ellátásához.

A kisebb településeken jellemzően családi házak, de a nagyobb városokban több család elszállásolására is alkalmas többszintes épületeket tudnának felajánlani az eszközkezelőnek. Ezek között kollégiumok és közösségi szállók is találhatók.

A fejlesztési tárca egyelőre nem tudta megmondani, hogy a lakások felújítása, illetve lakhatóvá tétele mennyibe kerülhet. Várhatóan rövidesen döntenek arról, hogy milyen ütemben, mely ingatlanokat alakítják át a családok számára.

A lap szerint a Nemzeti Eszközkezelő március végéig 1400 lakást vett meg bedőlt hitelesektől, miközben csak a tavalyi esztendőben 8 ezer lakással számolt a kormány.

Ócsa a kutyának se kell

Mint korábban megírtuk, újra kiírják a pályázatot az ócsai szociális lakópark bérlőinek kiválasztására, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden. Bár a közlemény erről nem szól, közismert, hogy a pályázat március végén lezárult első köre kudarccal zárult, alig voltak jelentkezők.

A piaci ár sokszorosáért a semmi közepén felépített szociális lakópark nem csak pazarló, de alkalmas jelentkező is alig akadt a devizahitelesek megsegítésére kitalált programra. Február végén még csak egy kis vegyesbolt volt az új lakások közelében, az első zöldséges 4 kilométerre, az első kis ABC 5 kilométerre van. Az első buszmegálló Ócsa központja felé 3,7 kilométerre van az épülő házaktól, a vasútállomás 5,4 kilométerre.

Az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogaira kiírt pályázaton március végéig mindössze húsz család nyert. A lakópark 80 családi házának bérlésére 588 pályázat érkezett, többségük azonban nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek.