A Portik-Laborc beszélgetés leirata megegyezik a hangfelvétellel

2013.05.08. 15:54 Módosítva: 2013.05.08. 16:03

A szúrópróbaszerű ellenőrzés alapján megegyezik a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóit rögzítő hangfelvétel a megbeszélésekről szóló leiratok tartalmával, nyilatkozta Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke. A bizottság tagjai szerdán a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézetében hallgattak bele a megtisztított felvételekbe, miután az eredeti, múlt hétfőn lejátszott hanganyag rossz minőségű volt.

Molnár azt mondta, javult a felvétel minősége, bár „szabad füllel" továbbra is nehezen követhető, értelmezéséhez szükség van a beszélgetésekről készült leiratokra. Mint mondta, szakértőik végighallgatják a több mint négyórás hanganyagot, és jelzik, ha eltérést találnak.

Samu Attila, a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója azt mondta, a tárcához nem érkezett igény a hangfelvételek titkosságának feloldására. Molnár Zsolt azt mondta, hogy az anonimizált felvétel nyilvánosságra hozásának nem látja értelmét – bár feltehetően jogszerű volna –, mivel a jelek szerint megegyezik a leirattal. Ha viszont a leiratban kitakart nevekkel együtt tennék közzé a felvételt, személyhez fűződő jogok, személyes adatok sérülhetnének, olyanoké is, akik nem szereplői az ügynek, mondta aggályairól.

A hangfelvétel meghallgatása után a testületen belül létrejött tényfeltáró bizottság feladata lesz vizsgálni a Portik-Laborc-találkozók utóéletét, ettől várható, hogy kiderül, lett-e folytatása a 2008-as beszélgetéseknek, mondta Molnár. Szerinte ez az igazán lényeges, nem a CD-k tartalmának újabb és újabb vizsgálata.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát.

Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel.

Hódmezővásárhely szerint minden törvényes volt

Hódmezővásárhely önkormányzata mindenben a törvényeknek és az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletének megfelelően járt el az egykori iskolaépület értékesítésekor, mondta Korsós Ágnes címzetes főjegyző Hegedűs Lórántné jobbikos országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatójára reagálva. A jobbik képviselője azt mondta, hogy a párt kérdésekkel és közérdekű bejelentéssel fordul a legfőbb ügyészhez a Portik Tamás érdekeltségébe tartozó General Média és Hódmezővásárhely önkormányzata között létrejött 2007-es adásvétel miatt.