Áder visszadobta az adatkorlátozó törvényt

2013.05.08. 22:25 Módosítva: 2013.05.09. 11:15

Áder János köztársasági elnök politikai vétóval visszaküldte az Országgyűlésnek újratárgyalásra az információszabadságról szóló törvény múlt heti módosítását. Az erről szóló tájékoztatás csütörtök reggel került fel az Országgyűlés honlapjára. Az államfő az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító, közelmúltban elfogadott törvényeket sem írta alá.

A hírt először az atlatszo.hu közölte a Facebookon szerda este. Az államfő álláspontja szerint az információs önrendelkezési jogról szóló törvény módosítása jogalkalmazási nehézséget okozhat a közérdekű adatok megismerésénél.

A Fidesznek fontos Áder János köztársasági elnök véleménye, azt a kormánypárti frakció teljes mértékben figyelembe fogja venni, "amikor a törvényjavaslat további sorsáról" dönt - közölte a  Fidesz-frakció.

Az Országgyűlés április végén, kivételes és sürgős eljárásban fogadta el az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosítását - két nappal annak benyújtása után.

A mindössze ötoldalas törvényjavaslat szerint csak a törvényben ellenőrzésre feljogosított szervek, például a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kaphatnak teljes körű betekintést a közpénzek felhasználásába, a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz. Ezt azzal indokolták, hogy az olyan, "visszaélésszerű" adatigénylések teljesítésének akartak gátat szabni, mely jelentősen akadályozza az állami hivatalok működését.

A törvény számos civil szervezet szerint pusztán kényelmi szempontok miatt súlyosan korlátozza az állami szervek működésébe való betekintés lehetőségét, ezért online petícióban kérték a köztársasági elnököt, küldje vissza törvényt újratárgyalásra.

A kormány "visszaélésszerű adatigénylés"-sel való érvelésének hitelességét egy 2008-as eset is megkérdőjelezi. Ekkor a Fidesz közvetlenül karácsony előtt több mint 1300 írásbeli kérdést adott be egyszerre a Gyurcsány-kormány minisztereihez, kétszer annyit, mint addig egész évben. A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kellett válaszolni, függetlenül attól, ebből mennyi a munkanap. Ezért merült fel az a vád, hogy a Fidesz csak a kormányzattal való kibabrálás céljából, visszaélésszerűen fogalmazott meg ennyi kérdést, Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke erre azonban úgy reagált, hogy "az országgyűlési képviselők alkotmányos joga és kötelessége is, hogy a kormány tagjait írásbeli kérdések útján is ellenőrizzék".

A másik most visszaküldött törvényt április 29-én fogadta el a parlament. Az elfogadott jogszabály szerint a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara a jövőben területi szervezeteinek elnökei közül is választhat országos elnököt, illetve alelnököt, miután az országgyűlés eltörölte az ezt tiltó összeférhetetlenségi szabályt. A köztársasági elnök szerint a törvényben olyan rendezetlen kérdések maradtak, amelyek az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetnek.

Áder János tavaly nyári beiktatása óta összesen tizenegy törvényt küldött vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, míg a választási eljárási törvénynél előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.