Rendőrökig nyúlik a nyelvvizsgabotrány

2013.05.08. 20:42

Rendőrök és büntetés-végrehajtási tiszthelyettesek is érintettek az egy hónappal ezelőtt kirobbant nyelvvizsgabotrányban, értesült az M1 Híradója. Ők toborozhatták azokat a vizsga előtt állókat, akik vizsga nélkül, pénzért kapták meg a bizonyítványt. Az ügynek már 34 gyanúsítottja van, közülük 14-en rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai.

Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője március 28-án beszélt arról, hogy angol és német nyelvvizsga-bizonyítványok „adásvétele" miatt, vesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával egy bűnszervezet tagjai ellen indult nyomozás. Négy embert a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, másik négy gyanúsított házi őrizetbe került.

A Híradó információi szerint az ügyészség hamarosan megkezdi annak a több mint 150 embernek a gyanúsítotti kihallgatását is, akik pénzt adtak a nyelvvizsga-bizonyítványért.

A gyanú szerint két Pest megyei és egy budapesti nyelviskolában adták pénzért az angol és német nyelvvizsga-bizonyítványokat. A középfokúért 300, a felsőfokúért 500 ezer forintot kértek. A Híradó értesülései szerint a vesztegetési ügyben érintett vizsgahelyek mindegyike a Rigó utcai nyelvvizsgaközponttal áll szerződésben, és az intézmény egyik alkalmazottja is a gyanúsítottak között van.

Fazekas Márta, az Oktatási Hivatal főosztályvezető-helyettese azt mondta, óvintézkedéseket terveznek, megpróbálják megerősíteni a biztonsági intézkedéseket.