Érvénytelenítették a miskolci rektorválasztást

2013.05.09. 18:29

Az átlátszóoktatás.kinja.com szerzői egyetemi forrásból úgy értesültek, hogy Balog Zoltán tegnap érvénytelenítette a Miskolci Egyetem szenátusi döntését. Ez azt jelenti, hogy a Miskolci Egyetem a rektori címért újabb pályázatot lesznek kénytelenek kiírni, és a miniszternek megbízott rektort kellene kineveznie - írják.

Az ügy hátterében az áll, hogy az egyik szenátusi tag nem megfelelő minősítésében adta le szavazatát. A minisztériumi források szerint a miniszter arra is felfigyelt, hogy az egyetem egyre többet szerepel a sajtóban, úgy tudják ő is értesült a megmutyizott rektorválasztásról, a rektori haverok szerződéseiről és az egyetemigazság blog munkájáról.

A blog azt írja, intézményi források szerint valaki az egyetemről több mint 30 oldalas jelentésben szedte össze az egyetemen lezajlott összes kétes ügyet és azt elküldte a miniszternek. Ezt követően zárolta a rektor az egy hónappal ezelőtt kirúgott főtitkár irodáját. Úgy tudják, hogy a volt főtitkár posztjáról való eltávolítása sem volt teljesen megalapozatlan, mert a Miskolci Egyetem Belső Ellenőrzési Osztálya a volt főtitkár több szerződése miatt is büntetőfeljelentés megtételét javasolta az egyetem vezetésének.

A szerzők szerint egy miskolci dékánhelyettes az egyik előadáson arról beszélt, hogy most senki nem tudja pontosan mi lesz az egyetem sorsa, mert tegnap történtek olyan dolgok amikről még nem beszélhet. De azt megemlítette, hogy valószínűleg megbízott rektor fogja irányítani az egyetemet a következő egy évben, és ő már nem lesz dékánhelyettes a jövőben.

Az Index megkereste az egyetem sajtóreferensét, aki annyit mondott, hogy az egyetem nem tud erre a hírre reagálni, hiszen nem az egyetem érvénytelenítette a pályázatot. A minisztérium sajtóosztálya ebben az időpontban már nem elérhető.