Nyolc helyen tartanak ma időközi választást

2013.05.12. 08:19

Nyolc helyen tartanak ma időközi önkormányzati választást az országban: Maglócán, Martonfán, Noszlopon, Rádfalván és Szakonyfaluban polgármestert, Pitvaroson településvezetőt és képviselő-testületet, Berettyóújfaluban és Komlón egy-egy helyi képviselőt választanak.

Baranya megyében három helyen is lesz ma időközi választás, mindhárom településen lemondás miatt. Martonfán a polgármesteri tisztségért ketten indulnak, a mintegy 220 lakosú község 178 választópolgára egy szavazókörben voksolhat. Rádfalván három jelölt pályázik a településvezetői posztra, a csaknem 260 lakosú község 171 választópolgára itt is egy szavazókörben adhatja le voksát. Komlón önkormányzati képviselőt választanak, a képviselői helyért négy jelölt verseng, rájuk a körzet mintegy 2000 választópolgára két szavazókörben voksolhat.

A Csongrád megyei Pitvaroson polgármestert és képviselőket is választanak, mert a képviselő-testület korábban feloszlatta magát. Az 1400 lakosú község polgármesteri posztjáért egy jelölt indul, a hat képviselői posztra pedig heten pályáznak.

Győr-Moson-Sopron megye egyik legkisebb települése, Maglóca polgármesteri székéért négyen indulnak. Itt azért kellett időközi választást kiírni, mert az eddigi polgármester március elején lemondott.

A Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalu 7. számú egyéni választókerületében a helyi képviselő lemondott, a képviselői helyért három jelölt indul.

A Vas megyei Szakonyfaluban ugyancsak lemondás miatt polgármestert választanak, a tisztségért egyetlen jelölt indul. A választói névjegyzékben 288-an szerepelnek a mintegy 400 lakosú, jórészt szlovén nemzetiségűek által lakott községben.

A Veszprém megyei Noszlopon szintén az eddigi polgármester lemondása miatt tartanak időközi választást, a tisztségért ketten indulnak.

Az időközi önkormányzati választásokon reggel hattól este hét óráig adhatják le szavazatukat a helyiek. Érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.