Szuperállamtitkárnak indult, sportállásából is kibuktatták

2013.05.13. 15:18
A hétvégén elvesztette a Magyar Vitorlás Szövetségben betöltött elnöki posztját Gál András Levente. A volt közigazgatási államtitkárt, aki a korteskedés alatt mindent bevetett az újabb ciklusért, egy pécsi orvosdoktor verte meg. Nem bírták a kormányzati buldog stílusát.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) balatonfüredi tisztújító közgyűlésén 109-69 arányban megbukott a szövetség eddigi elnöke. A balatoni sportolók nagyarányú különbséggel szavazták le Gál András Leventét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát, az új elnök Kollár Lajos pécsi érsebész, egyetemi tanár, a klinikák volt főigazgatója lett.

Az eredmény azért keltett nagy meglepetést, mert a 2010-2011-ben még a kormány „buldogjaként″ emlegetett Gál a legkevésbé sem vette félvállra az MVSZ-posztért folyó küzdelmet, és minden eszközt bevetett, hogy elvesztett államigazgatási állásai után legalább a magas presztízsű sportszövetség vezetését megtarthassa.

Gál András Leventét 2010-ben nevezték ki a Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium erős emberévé, közigazgatási „szuperállamtitkárként″ ő felelt a tárcaközi egyeztetésekért, és rálátott a teljes kormány jogszabály-előkészítő tevékenységére. A gyakorlatban főnökként irányította a többi minisztériumban hasonló pozíciót betöltő államtitkárokat. Kíméletlen és gyakran vulgáris stílusa miatt azonban nem lopta be magát a kollégák szívébe. 2011-ben azonban menesztették, miután pontatlanul fogalmazta meg a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezéséről szóló kormányhatározatot és olyan jogkörökkel is felruházta őt, melyeket a kabinet nem hagyott jóvá.

Tavaly nyáron, Lázár János miniszterelnökségi államtitkárrá történt kinevezése után aztán búcsút kellett mondania a jó állam fejlesztéséért felelős kormánybiztosi megbízatásának is.

Gál akkori közleménye szerint saját kérésére mentették fel a KIM-ben irodát biztosító állásból. Információink szerint azonban Orbán Viktor miniszterelnök döntött úgy, hogy nem tart tovább igényt a jó állam fejlesztésére, és Selmeczi Gabriella, Nyitrai Zsolt, Ókovács Szilveszter, Baán László és Budai Gyula mellett Gál kormánybiztosi megbízását is megszünteti.

Közben Gál, aki tavaly áprilisban Straub Eleket követve került a vitorlásszövetség vezetésébe, a kormányzatban megszokott vehemenciával látott neki a sportolók dirigálásába.

Első lépésként összerúgta a port a szörfszövetséggel, amelyet a megkérdezésük nélkül próbált annektálni a vitorlásszövetségbe. A beolvasztási kísérlet miatt éppen a londoni olimpia előtt vált feszültté a két szövetség viszonya, amit csak tetézett az olimpiai nevezések miatt keletkezett újabb vita. A szörfösök Kruchina Károly elnök által vezetett szabadságharca végül győzött, de forrásaink szerint közben a hagyományosan erős önállóságú vitorlás klubokban is megütközést keltett, hogy a szövetségi elnök nagy lendülettel szól bele minden ügyükbe. Korábban ez nem volt jellemző az MVSZ vezetésére.

A nyilvánvaló konfliktusok ellenére Gál a szövetség decemberi évzáró ünnepségén saját féléves tevékenységét tartalmasnak és eredményesnek minősítette, és céljait is kinyilvánította: „dolgoznunk kellett azon, hogy az előző vezetés után megörökölt, valamint a gazdasági válság nyomán folyamatosan keletkező hiányt pótoljuk”.

Gál különösen az utolsó pillanatban húzott bele a hiánypótlásba. Minden bizonnyal nagy szerepe volt abban, hogy egy nappal az elnökválasztás előtt a Magyar Közlönyben megjelent intézkedés szerint a kormány a „vitorlás sport tevékenység támogatására, fejlesztésére” adta át a balatonfüredi Hotel Uni épületét és telkét. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a Zánka–Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft., mint új vagyonkezelő az ingatlanokból származó haszonnal támogathatja a balatoni hajósportot.

A jelek szerint azonban sem az új ingatlan, sem az államtitkári szintű kortes támogatók felvonultatása nem tudta feledtetni Gál stílusát. Az eddigi elnök mellett állt ki többek között Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális államtitkára és Fonyó Károly, korábbi MVSZ elnökségi tag, Simicska Lajos üzlettársa is, sőt Fonyó kifejezetten Gál elnökségéhez kötötte saját újrajelölését. A Gálék a kötött jelölésekkel ráadásul annyira elgaloppírozták magukat, hogy támogatói, és így a kifejezetten a politikai jobboldalhoz kötődő személyek teljesen kimaradtak az elnökségből.

Kollár Lajos elnöki programjának bevezetőjében foglalta össze, hogy szerinte hol hibázott Gál.  A péntek este megválasztott elnök szerint – annak ellenére, hogy elődje az új irányok keresésével elévülhetetlen érdemeket szerzett – „vélt vagy valós reformjai, okkal, vagy ok nélkül a vitorlázó társadalom erős ellenérzését vívták ki. A dinamikus változások körvonalazódásának következménye, hogy a tagság egy része úgy érezte, jogaik csorbulnak és egyre kevesebb beleszólásuk van az MVSZ életébe”.