Elkezdik tényfeltárni a Portik-Laborc-találkozókat

MTI/Index
2013.05.14. 16:18

Kedden megtartotta alakuló ülését a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság. A korábbi aggodalmak ellenére a bizottság elnöki tisztét – kezdeményezőként – mégiscsak elnyerő Mile Lajos független képviselő a zárt ülés után elmondta, hogy a testület munkatervét kisebb módosítással ugyan, de konszenzussal fogadták el. A vizsgálódás első, kéthetesre becsült szakaszában a kapcsolódó iratanyagokat fogják áttanulmányozni, majd döntenek arról, kiket is akarnak meghallgatni.

Mile szerint ha fegyelmezett tempóban haladnak, akkor szeptember 30-ig be tudják fejezni a munkát és elkészül a jelentés. A bizottság az ügyben felmerülő rengeteg bizalmas információ miatt a jövőben is zárt üléseket fog tartani, és az is lehet, hogy maga a jelentés sem lesz nyilvános.

Ahogy arról mi is írtunk, az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és - az alacsonyabb rangú titkoszolgálati ügynökökkel együtt megjelenő - Laborc Sándor.

A felvételek készítésének célja és a beszélgetés tartalma jelenleg egyaránt meglehetősen homályos, a nyilvánosság még azt sem tudja egyértelműen, hogy milyen szándékkal találkozott Laborc Portikkal. A jobboldal az akkori baloldali politikai vezetés és az alvilág összejátszásának bizonyítékaként igyekszik feltüntetni a felvételt, az akkori titokminiszter, Szilvásy György viszont egy jól végrehajtott titkosszolgálati művelet dokumentumának tartja a szövegeket.