Még a Portik-ügybe is belepiszkított a trafikbotrány

MTI/Index
2013.05.14. 17:51

Épphogy csak megalakult a Portik-Laborc felvételeket vizsgáló ténymegállapító albizottság, a Fidesz máris igyekszik ellopni a show-t az azt vezető Mile Lajostól. A volt LMP-s képviselő nagyjából egy órával ezelőtt ismertette a konszenzussal elfogadott napirendet, miszerint előbb két hétig iratokat vizsgálnak, utána döntenek a meghallgatásokról, de Kocsis Máté gyorsan előállt a meghallgatandók névsorával: ő Szilvásy György volt titokminisztert, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori miniszterelnököket is szívesen látná a bizottság előtt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja elmondta: „a szocialisták mindent megtesznek”, hogy a Portik-Laborc találkozókról elterelhessék a figyelmet. Kocsis az MTI szerint úgy fogalmazott: "Isten óvja Magyarországot attól, hogy Bajnai még egyszer a titkosszolgálatok közelébe kerüljön", amit a 2008-ban lezajlott ügy kontextusában nem nagyon tudtunk értelmezni.

Kocsis egyébként sérelmezte Jávor Benedek - szerinte „Bajnai Gordon egyik eltartottja” - javaslatát is, miszerint szükség lenne a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítására. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke képviselőtársaival együtt azt akarta elérni, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőjét csak a szakbizottság beleegyezésével lehessen kinevezni, a titkos információgyűjtést pedig csak bírói engedéllyel lehessen elvégezni. Nem csak a Fidesz, a szocialisták is idegenkedtek a javaslattól, így azt a bizottság végül még tárgysorozatba sem vette.

Úgy tűnik, a Fidesz már a Portik-Laborc-ügyben sem nyilatkozhat egy jót anélkül, hogy terítékre ne kerülne a trafikbotrány. A szocialisták ugyanis cselesen szintén kedden terjesztették be azon javaslatukat, hogy ők szívesen látnák a nemzetbiztonsági bizottság előtt a nemzeti fejlesztési minisztert és a belügyi tárca vezetőjét "a trafiküggyel és annak esetlegesen nemzetbiztonsági kockázatokat felvető szálaival kapcsolatban".

Kocsis Máté kénytelen volt jó arcot vágni a dologhoz, de azért azt elmondta: ők támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely az adatok és dokumentumok megismerését szolgálja, de nem támogatnak olyan „mondvacsinált politikai ügyeket”, amelyek ötezer jövőben trafikot üzemeltető kisvállalkozót, illetve családot a szervezett bűnözéssel próbálnak azonosítani. Kocsis továbbra is kötötte az ebet a kóróhoz, hogy márpedig a trafikpályázatban nem született politikai döntés. Ezt alátámasztandó, előráncigálta a „több száz” baloldali vagy jobbikos trafikos példáját – a hasonló százas nagyságrendekről beszélő Magyar Nemzet eddig össze-vissza  30, a baloldalhoz köthető személyt tudott felmutatni.