Temetkezzen olcsón, ássa ön a sírt!

2013.05.15. 13:14

Új, a temetési költségek csökkentéséről szóló jogszabálymódosításról adott hírt a napokban a Belügyminisztérium egyik szakértője. Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának hétfői ülésén Prutkay János beszámolójából kiderült, hogy egyéb intézkedések mellett a kormány bevezeti a szociális temetkezés intézményét.

Mit vállalna még a spórolásért?

A rászorulók számára lehetővé tennék, hogy akár ingyen temessék el hozzátartozójukat. A temetőkben külön parcellát jelölnek ki a szociális sírhelyek számára, az állam pedig a kellékeket (koporsó, urna, sírjel) biztosítaná.

Az ingyenességnek azonban feltétele is van: a hozzátartozónak vállalnia kell, hogy ő vagy a megbízottja „személyesen közreműködik″ a temetés során. Neki kell felöltöztetni a halottat, odajuttatni, megásni a sírt, leengedni a koporsót vagy az urnát, végül pedig elhantolni.

Egy koporsós temetést nehéz 300 ezer forint alatt megúszni, de az urnásért is mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ezt sokan nem tudják megfizetni, amit elsősorban az jelez, hogy a hamvakat egyre többen egyszerűen hazaviszik, és aztán családi körben szétszórják, vagy a polcra teszik. Ezt azonban hamarosan szintén egy feltételhez kötik.

A változások közé tartozik, hogy a hamvakat csak akkor adják majd ki, ha erről maga az érintett végrendelkezett. Egyéb esetekben a szociális temetés lesz a legolcsóbb módja a végtisztesség megadásának, az azzal járó, fent ismertetett feladatokkal együtt.

A készülő tervezetről tavaly szeptemberben és idén januárban beszámoltunk, de akkor az önkiszolgáló sírásásról még nem volt szó. Egy boncmester beszámolója szerint nagyon ritka, hogy valaki maga borotválja, mosdassa, öltöztesse elhunyt hozzátartozóját.

25 év alatt három ilyen esettel talákozott: ketten spórolni akartak, a harmadik esetben érzelmi okról volt szó. A háromból ketten feladták, és a harmadik esetben is borzasztó lett a végeredmény: a szoknyát nem sikerült felhúzni, és a blúz is csak félig került rá az elhunytra – mesélte a szakember. A holttesttel kapcsolatos teljes szolgáltatás náluk 16 000 Ft-ba kerül, és a gyászolók a legritkább esetben szoktak pont ezen spórolni.

Az idősek nagy gyámolítója, Schmuck Andor drámai videóüzenetében kijelentette, hogy a kormány ezzel elért az emberiesség határára. A baloldali demokraták hátborzongatónak nevezik a tervezetből áradó közönyt. Volt kollégánk, Szily László viszont arra emlékeztet, hogy „a halott mosdatása és öltöztetése segít a búcsúzásban és az elválás elfogadásában″.