Tüntettek a trafikmutyi károsultjai

2013.05.15. 18:42 Módosítva: 2013.05.15. 22:33

„Kiállunk a megélhetésünkért! Kiállunk a kilátástalanság szélére sodort családi vállalkozásokért! Kiállunk a hátrányos helyzetben lévő kollégáinkért! Kiállunk a pályázati eredmények megsemmisítéséért!″ – ezekkel a jelszavakkal hirdettek demonstrációt szerdán 18 órára a budapesti Március 15. térre a trafikpályázatok azon vesztesei, akik saját és családjuk megélhetését eddig trafiküzemeltetésből biztosították.

A kis csúszással kezdődő tüntetés résztvevői a média képviselőivel és az ott napozó francia hipszterekkel együtt nagyjából 250-en lehettek, fele-fele arányban a károsultak és a szimpatizánsaik. Jellemzően budapesti és Budapest környéki településekről érkeztek a résztvevők, de az Index tudósítója tatabányai trafikossal, vagyis volt trafikossal is találkozott.

Volt, aki mondta, hogy kétmillióért lerendezi

A demonstráción felszólalók mind a trafikpályázatok károsultjai, beszédeikben személyes történetüket mesélték el, sokszor könnyeikkel küszködve. Az elhangzottak alapján rengeteg 20-25 éve, a rendszerváltozás óta működő trafikot és trafikost tett tönkre a dohányárusítási koncessziókra kiírt pályázat, illetve annak eredménye.

A szervezők felhívásukban a pártok képviselőit és szimpatizánsait arra kérték, amennyiben egyetértenek céljaikkal és magánemberként részt kívánnak venni az eseményen, annak időtartama alatt ne használjanak politikai szimpátiára utaló szimbólumokat. Ehhez képest az egyik résztvevő kezében egy „Kérjen segítséget a leszokáshoz! – www.jobbik.hu″ feliratú transzparens volt látható, a tömegben pedig feltűnt a a jobbikos Szilágyi György, a PM-es Karácsony Gergely és Árok Kornél is.