Nem lett magyar elnöke a nemzetközi kutyavilágnak

2013.05.16. 15:44

A magyar ebtenyésztők főbírója, Jakkel Tamás is indult a világ legnagyobb kutyás szervezete, a Fédération Cynologique Internationale (FCI) elnöki posztjáért. A 87 tagországot tömörítő szövetség vezetője azonban nem a magyar orvos, hanem egy Puerto Rico-i milliomos, Rafael de Santiago lett.

Az FCI a Budapesten zajló kutya-világkiállítás alkalmából tartotta elnökségi ülését Magyarországon. Az elnöki posztért folyó szavazáson Jakkel a holland Gerard Jipping társaságában a szövetség alelnöke lett.

Az FCI olyan 1911 óta működő magánalapítású szervezet, amely roppant befolyással bír a világ nagy részén az ebtenyésztő társadalomra.

A tenyészkutyák törzskönyvén ugyanis szükség van a belga székhelyű szövetség pecsétjére ahhoz, hogy a tulajdonosok a nemzetközi piacon értékesíteni tudják állataikat. Az FCI minden tagországban egyetlen szervezettel alakított ki közvetlen kapcsolatot.

Az FCI magyar tagszervezete eddig a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) volt, a hazai törzskönyvezés menete azonban épp az elmúlt hónapokban lényegesen megváltozott.

Jakkel Tamás korábban a Szabolcs utcai kórház sebész főorvosaként dolgozott, orvosi karrierjét azonban teljesen feladta, és főállású kutyabíró lett. Az FCI all-rounder bírójaként szinte hetente utazik a világ valamely pontján tartott kutyashowkra.