no

Merkel: Nem érdemes Magyarországot kizárni

2013.05.16. 18:13 Módosítva: 2013.05.16. 18:21

Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de az Európai Unióból való kizárást nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra, mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A WDR közszolgálati műsorszolgáltató társaság Európa Fórum című rendezvényén Angela Merkel hangsúlyozta: "nem kell rögtön a lovasságot küldeni".

Merkel kiemelte: teljes mértékben egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy változtatni kell azokon a magyar jogszabályokon, amelyek nincsenek összhangban az uniós szerződésekkel.

A kancellár ezzel a szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek a rendezvényen kifejtett véleményére reagált, amely szerint a magyarországi folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból Magyarországot.

„Korántsem ad okot aggodalomra a német kancellár nyilatkozata Magyarországról″ – mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Azt is mondta, hogy Merkel szerint Orbán megnyugtató választ adott neki, és ennek alapján a kancellár "joggal bízik abban, hogy Magyarország az európai uniós elveknek és jogszabályoknak megfelelően jár el".

"Az EU-nak lépnie kell"

Reggel a Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet jelentette meg ajánlását, amiben azt írták, a magyar kormány 2010 óta módszeresen gyengíti a vele szemben álló fékeket és ellensúlyokat, beleavatkozik a sajtószabadságba és aláássa az emberi jogok védelmét.

A szervezet szerint mivel a magyar kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja az európai intézmények ajánlásait, az EU-nak lépnie kell, akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével.

„A legriasztóbb, hogy a magyar kormány nem hallgat Európa tanácsaira és nem tiszteli az Alkotmánybíróságot sem.″ A jelentés felrója a magyar kormánynak, hogy rekordtempóban és valódi társadalmi vita nélkül fogadott el egy új alkotmányt és 600 új jogszabályt 2010 óta.

A jelentés kimondja: a kormány csorbította az alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás függetlenségét, sőt, az alkotmánybíróság jogainak korlátozásáról kijelenti: „a legfőbb bizonyíték arra, hogy a magyar kormány megveti a jogrendet″.

Kumin Ferenc, a Miniszterelnökség nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint az elvárható tárgyilagosságot nélkülöző, leginkább politikai jelszavakra emlékeztető kijelentéseket tartalmaz a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet csütörtökön kiadott, Magyarországgal foglalkozó jelentése.

„Az idézett megállapítások mindegyike túl általános és leegyszerűsítő ahhoz, hogy egyáltalán egy vita alapját képezze″ – közölte Kumin Ferenc. A helyettes államtitkár hozzátette: a magyar kormány „eddig is kész volt, és ezután is kész lesz konkrét, egyértelműen megfogalmazott kritikákra válaszolni, de pontatlan és az elvárható tárgyilagosságot nélkülöző, leginkább politikai jelszavakra emlékeztető kijelentésekkel nem tud foglalkozni.″