Kétfarkú Kutya Párt: Minden párt nekünk kampányol

2013.05.18. 08:56 Módosítva: 2013.05.18. 08:57
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2006-ban tett szert országos ismertségre, amikor fiktív pártként elindult a választásokon, többek közt ingyen sört, örök életet és kisebb Magyarországot ígérve. 2010-ben főpolgármester-jelöltet indítottak, most pedig párttá alakultak, hogy 75 ezres Facebook-táboruk révén 2014-ben a parlamentbe jussanak. Mivel az MKKP klasszikus viccpárt, mi inkább komoly interjút csináltunk a pártvezérrel, Kovács Gergellyel.

Hivatalosan is párt  lett az MKKP?

Most adta be az ügyvéd a kérelmet, amit egy hónapon belül elbírálhatnak. Eddig egyesület voltunk, de a törvények szerint most már csak úgy lehet szolgálni a társadalmat, ha párt vagyunk.

Hol helyezkedik el a párt a politikai palettán?

Centrális populista demagóg párt vagyunk. Akadnak, akik az ilyet viccpártnak nevezik. De ők nem vesznek minket komolyan.

Mik a céljaitok?

Elsődlegesen élvezhetővé tenni a választási kampányt. Illetve a politikusok számára idegesítővé. Hogy a parlamentben mi, azt még ki kell találnunk. Három utat látok. Az egyik, hogy teljesen viccpártot csinálunk, és ha bejutunk, akkor a parlamentben is folytatjuk ezt. A másik lehetőség, hogy olyan jelölteket juttatunk be, akik eddig is a politikusokat próbálták megfékezni, például oknyomozó újságírókat, de nyilván itt csak olyanok jöhetnek szóba, akik ezt pártfüggetlenül csinálták. A harmadik, hogy megpróbáljuk azokat a társadalmi szervezeteket képviselni, akikről a pártok valamiért megfeledkeztek. És persze ezt a hármat lehet kombinálni is.

Ha a párt bejut, te lennél az egyik képviselő?

Nem, nem hinném. Én nem vagyok oda való, nem is tudnám csinálni. Ha vicces ember kell, van hat másik, aki nálam jobban ad elő.

Látsz bármennyi esélyt arra, hogy bejuttok a parlamentbe? Végülis hatalmas a politikától elfordulók aránya, akik már csak dacból is szavaznának egy ilyen furcsa pártra. Másrészt mégis csak viccpárt vagytok.

Ezt nem tudom. Engem nem is érdekel igazán. A kampányt akarom csinálni. Érdekes, hogy 2010-ben mennyi aktivistánk gondolta, hogy komolyan bejuthat néhány képviselőnk. Akkor nyilatkoztam, hogy ebben az esetben lemondanánk a posztról. És ezt utána sokan sérelmezték. Úgy hogy többet nem mondok ilyeneket. Ugyanakkor persze viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, mert sokan szeretnének már régóta mindenki ellen szavazni, és most végre lehet majd.

Országos listát állítanátok?

Elképzelhető, ezt még nem döntöttük el. Alapvetően jó lenne, hiszen sokan szeretnének a pártra szavazni. Ha találunk elég megfelelő jelöltet az egyéni körzetekbe a vicces kampányhoz, és ugyanakkor elég olyat a listára, akit valóban érdemes lenne a parlamentbe juttatni, akkor igen, megpróbálunk országos listát állítani. De nekem nem ez az elsődleges, hanem hogy a kampány jó legyen.

Kovács Gergely 2010-ben
Kovács Gergely 2010-ben
Fotó: Nagy Attila / Index

Egyébként az is lehet, hogy lesznek fiktív jelöltjeink is. Csinálunk nekik személyiséget, felruházzuk őket különleges képességekkel. De nem tudom, hogy van ez jogilag. Mert ugye az embereket ezzel átverjük. Mondjuk, a kampányban mindenki hazudik, és átveri a választókat, szóval akkor ez miért ne mehetne?

Hol kerestek tagokat, jelölteket?

Lesz augusztusban egy tábor az aktivistáinknak, új tagjainknak. Itt jobban megismerhetjük egymást, és kialakul, hogy kivel tudunk együttműködni. Azt még nem tudom, hol lesz, lehet, hogy a Balatonnál, mert akkor napközben nem kell programokat szervezni, este pedig sörözés közben tervezgethetünk.

Szeptemberben pedig szervezünk egy vetélkedőt, egy Megapolitikust, vagy Legyen ön is politikust, olyan feladatokkal, mint például hogy ki tudja legkedvezőbb fényben feltüntetni a folyamatosan zuhanó grafikont. Vagy ki tud borítékba rakott pénzt a leggyorsabban elfogadni. Szóval alapvető politikusi kvalitásokat vizsgálunk. A győztesek megérdemelten lesznek a jelölteink.

Szeretnénk olyan jelöltet is, aki már Londonban él és dolgozik. A Facebook-oldalunk lájkjaiból az látszik, hogy a követőink jelentős része ott él kinn, úgy hogy számolnunk kell a londoni magyarokkal is. Lehet például olyan kampányígéret, hogy a pártunk felújít egy teret Londonban. Esetleg megígérjük a kinti magyaroknak, hogy kiutaztatunk ötven jó csajt.

Hogyan viszonyulsz a többi párthoz? El tudsz képzelni bármilyen együttműködést valamelyik csoporttal?

Nem. Mindenkitől függetlenül indulunk. Lehet, hogy annyira távol tartjuk magunkat tőlük, hogy a kampányban egyáltalán nem foglalkozunk velük. Semmiképp sem szeretnék egy fikázós kampányt, sokkal szórakoztatóbb és hatásosabb szerintem, ha parodizáljuk a többi pártot, úgy hogy megmutatjuk, milyenek is valójában. Felmerült, hogy a jelentősebb oligarcháknak apróbb összegeket utalunk majd, hogy semmiképp se tudjanak befolyásolni minket.

De te a közelmúltban dolgoztál az LMP-vel és a 4K-val is.

A párt nem. Személy szerint én próbáltam volna segíteni az LMP-nek. De nem ment egyáltalán. Rá kellett jönnöm, hogy rajtuk nem segít a viccelődés. Nekik nem az a dolguk. Nem azt várják tőlük az emberek. Én meg ahhoz értek, már ha.

Illetve borzasztó tapasztalat volt, hogy egy létező igazi párttal egész egyszerűen csomó dolgot azért nem tudsz megcsinálni, mert a helyi, más párt által uralt önkormányzat nem engedi, mert attól nem ő lesz népszerű.

A 4K-sok szerveztek két hete egy tüntetést a politikusokért, illetve az ő nevükben, ami szerintem jó poén volt, és örültem, hogy végre valami értelmes dolog történik, úgyhogy abba be is szálltunk az MKKP-vel, de a visszajelzésekből úgy tűnt, hogy még velük se a legszerencsésebb együttműködnünk. Nekünk is sokan mondták, hogy azért nem jönnek el a tüntetésre, mert a 4K egy igazi párt. Ők pedig azt mesélték, olyan kritikákat kaptak, hogy miért egy viccpárttal pörögnek.

Miért gondoltad, hogy beállsz a két kispárt mögé?

Felépült itt ez a roppant összetett demokráciának nevezett valami, tele szabályokkal, fékekkel, korlátokkal, 170 oldalon szabályzott választási rendszerrel, csak valahogy azt nem sikerült összehozni, hogy 300 olyan embert juttassunk ennek az egésznek a tetejére, akik valóban tisztességesek, és nem a gazdasági elit és a legbefolyásosabb bűnözők által irányított arcok.

Persze, tudom, hogy mindenhol a pénzügyi elité a hatalom, és elképzelhető, hogy például Nyugat-Európában ez még működik is valahogy, de sajnos Magyarországnak olyan gazdasági elitje van, akikre nem bízhatjuk rá az ország irányítását, hiszen mindannyian látjuk, hogy mit csinálnak.

És akkor van az LMP, meg a 4K, akik lehet, hogy sokszor bénák, de ismerem őket személyesen régóta, tudom, hogy a civil világból jönnek, ott kezdték ezt az egészet, és azért lettek politikusok, hogy a parlamentben is képviseljék a céljaikat. Én róluk el tudom képzelni, hogy nem pénzt és hatalmat akarnak, hanem tényleg valami jót. A többi parlamenti pártról nem tudom ezt elmondani

Nem gondolod, hogy azzal, hogy elindultok a választáson, elvisztek szavazatokat olyanok pártoktól, ahol ez számíthat valamennyit?

Ha létrejött volna az a közös baloldali pártcsoport, ami még tavaly nyáron formálódott,  akkor talán. De így nem számítunk. És ami lényeges: ha valaki minket választ, akkor az nem miattunk van, hanem a többi párt miatt. Akik nem tudtak olyat nyújtani, hogy az emberek ne forduljanak el tőlük, és szavazzanak inkább egy viccpártra. Magyarországon a pártok 23 éve nekünk kampányolnak.

Mekkora a pártod tábora?

A Facebookon 75 ezren vagyunk. És felbukkannak körülöttünk emberek, akik komolyan veszik ezt, segítenek, szerveznek. Érdekes, hogy már jelentkeztek azok a vállalkozók, üzletemberek, akik komoly támogatást ajánlottak fel. Az elmúlt egy hétben hárman. Sejtem, hogy így működik ez a nagy pártoknál is: a kampányban segítenek nekik a pénzemberek, hogy utána nyerhessenek a pályázatokon. Ezeknek az embereknek mi nem azt válaszoljuk, hogy nem, hanem egyáltalán nem válaszolunk.

És elfogadtok támogatást?

Igen, magukat megnevezni nem akaró magánszemélyektől. Najó, ha nagyon akarják megnevezhetik magukat, de nem ígérem, hogy megjegyzem a nevüket. Igazából a 2010-es kampányunkban a támogatás nagy része, amit kaptunk, nem pénzbeli volt, ez gondolom most is így lesz. Rengetegen nyomtattak nekünk ingyen, volt, aki fuvarozott, kaptunk ingyen kampányhelyiséget, de olyan is volt, aki sütit hozott. Nem is beszélve arról a 150 emberről, akik önkénteskedtek nekünk a kampányidőszakban, nélkülük az egész kampányt nem is tudtuk volna csinálni.

Ki lehet tag?

Aki már volt más párt tagja, az sajnos nem. Illetve két tag ajánlása is kell majd. Kutyáknak csak egy.

Mikor indul a kampány?

Október 23-án lesz a kampánynyitó nagygyűlésünk, ami különbözik majd az ilyenkor szokásos párteseményektől, de erről még nem mondhatok részleteket. Addig is felépítjük a médiánkat, nemsokára elindul az álhírportálunk, hiszen minden magára valamit is adó pártnak szüksége van olyan újságra, ami azt ír róla, amit szeretne.