Vasárnap megint sok helyen leszakad az ég

2013.05.18. 20:25

Vasárnap néhol 30 fokig melegszik a levegő, de az ország nagy részén megint zivatar és felhőszakadás várható. Öt megyére a heves zivatarok miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére a várható heves zivatarok miatt narancssárga, vagyis másodfokú, a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Pest megyére, valamint Budapestre mind a heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A pénteki vihar Martonvásárnál
A pénteki vihar Martonvásárnál
Fotó: Kortyis Dávid / Időkép

Vasárnap késő délután várhatóan zivatarok kezdődnek a délnyugati megyékben, amelyek a péntekihez hasonlóan, rendszert alkotva helyeződhetnek át észak-északkelet felé. A rendszer a késő este folyamán érkezhet a középső országrészbe, majd az éjszaka során az északkeleti térségbe.

A heves zivatarokat helyenként felhőszakadás (25-35 milliméternyi csapadék), jégeső és 90 km/h körüli széllökések kísérhetnek. Ilyen zivatarokra a legnagyobb esély a Dél-Dunántúlon van. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 Celsius fok között várható.

Pénteken hidegfront vonult át az ország fölött, először a Kiskunság felett és Szegednél, majd a Dunántúlon is egyre többfelé alakultak ki zivatarok. Nagyatádon másfél centis jég esett. Este nyolcra a zivatarláncot jelző vonal az Időkép térképén már elnyelte a Balatont, nem nagyon volt olyan település délnyugat-Magyarországon, ami kimaradt volna az áldásból. A viharzóna este 10 körül érte el a fővárost, ott is esett jégeső. Este fél 11 körül Szeged, 11 tájban pedig Békéscsaba felé tartott a vihar, miközben délkeleten is intenzív vihargócok alakultak ki.