Késő délután érkezik az újabb vihar

2013.05.19. 14:10 Módosítva: 2013.05.19. 14:35

Vasárnap késő délután várhatóan zivatarok kezdődnek a délnyugati megyékben, melyek a péntekihez hasonlóan, rendszert alkotva helyeződhetnek át észak-északkelet felé, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. A zivatarok késő este érkeznek meg a középső országrészbe, éjszaka pedig az északkeleti térségbe, ahol erejük várhatóan gyengül.

Ismét kialakulhat heves zivatar is, melyet helyenként felhőszakadás kísérhet. Rövid idő alatt 25-35 milliméternyi eső eshet. Jégeső is várható és erős szélvihar 90 km/órás vagy annál erősebb széllökésekkel. Heves zivatar elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 Celsius fok között várható.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat este közzétett veszélyjelzésében közölte: vasárnapra Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére a várható heves zivatarok miatt narancssárga, vagyis másodfokú, a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Pest megyére, valamint Budapestre mind a heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

Az Időkép közvetítése szerint Egrszegen már centis jégdartabok hullottak, a Balatonon másodfokú viharjelzést adtak ki.

Hétfő hajnalra délnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör. Hétfőn késő délután, este az északnyugati országrészben alakulhat ki zivatar, azonban ekkor heves zivatar már nem valószínű.