Miklós
-7 °C
4 °C

Kikeltek az első feketególya-fiókák

2013.05.20. 16:08

Kibújtak a tojásból az első feketególya-fiókák a Gemenci erdőben. A Gemenc Zrt. a hivatalos honlapjára több videót is feltöltött, így nem csak webkamerán követhetők nyomon az állatok mindennapjai.

Ahogy a mellékelt videón is látható, a kis gólya még fehér. A szülők egymást váltva vigyáznak a három fiókára és a ki nem kelt tojásokra. A fekete gólyák többnyire a tölgy-, kőris- és szilfaligetek idősebb tölgyfáin keresnek fészkelő helyet. Az állatok általában a Baltikum területén fészkelnek, a legsűrűbb hazai állományuk, körülbelül 50-60 pár a Gemenc Zrt. területein található. Etetéskor a szülő kiöklendezi a fészekbe a zsákmányt, amit a fiókák lelkesen csipegetnek.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezett meg a hazai állomány többségének otthont adó erdőbe. A megfigyelt gólyapár április 13-án kezdte meg a költést; összesen négy tojásuk van, ezekből pénteken kelt ki az első fióka. A fiókák kirepülése már július közepén megkezdődhet, de többnyire augusztus első feléig kell rá várni. A madarak ezután még néhány hétig a fészek környékén maradnak, mielőtt útra kelnének.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.