Transparency International: Mehet tovább a kampánymutyi

2013.05.20. 14:46

A kampányfinanszírozásról szóló, országgyűlési képviselők által benyújtott törvényjavaslat alkalmatlan a politikai kampányok finanszírozását jellemző korrupció felszámolására.” – írja tanulmányában a Transparency International. A civil szervezet szerint bár számos pozitív javaslat található a parlament elé kerülő dokumentumban, a törvényjavaslat továbbra sem „az adófizetők, hanem a hatalom érdekeit szolgálja.”

A tanulmány ismerteti, hogy az új kampányköltség plafon a jelenlegi egymillió forint ötszöröse: jelöltenként ötmillió forint. A növekedést a szakértők helyesnek tartják, hiszen a képviselők eddig is többet költöttek az előírtnál, így a javaslat segít a helyzet fehérítésében. Elismerően szólnak arról is, hogy az ötből egymilliót maga a jelölt kap meg az államkincstártól, kincstári kártyán. A jelölt a kincstári kártyáról nem vehet föl készpénzt, csak átutalást teljesíthet és minden fillérről számlát kell hoznia.

Az ötödét fehírtették ki

A dokumentum rámutat: „Valójában csak arról kapunk majd pontos képet, hogy a parlamenti választásokat megelőző 50 napon belül az egyéni választókerületi jelöltek mire költik el az államkincstártól kapott egymillió forintot. A jelöltenként felhasználható további legfeljebb négymillió forintról annyit fogunk megtudni, hogy melyik párt ennek az összegnek mekkora részét kapta a költségvetéstől és mennyit kellett magának összekalapoznia.

A törvényjavaslat azonban tudomást sem vesz az igazán komoly korrupciós kockázatokról. Továbbra sem sért majd törvényt az a párt, amelyik valamelyik haveri civilszervezettel kampányoltat magának, már jóval a hivatalos kampányidőszakot megelőzően. Az sem számít majd a kampányfinanszírozási törvény megszegésének, ha a minisztériumok, az önkormányzatok vagy éppen az állami vállalatok adnak le kormánypárti hirdetéseket. Az óriásplakátok tarifáiról sem esik szó, azt tehát még mindig titokban lehet tartani.

Ezt a törvényjavaslatot bármelyik párt könnyedén betarthatja anélkül, hogy fel kellene adnia a zavarosban halászást. Mehet tovább a kampánymutyi, jöhetnek az illegális kampánypénzek cégektől, lobbistáktól. Ők majd továbbra is tarthatják a markukat, hogy az általuk hatalomba segített pártok állami pénzek kiosztásával honorálják a szolgáltatásaikat. Márpedig a közpénzek ilyen jellegű felhasználása nem az adófizetők, hanem a hatalom érdekeit szolgálja.”