Géz, ragtapasz: ez volt a medencetörésre

2013.05.21. 18:29
A leszakadó mobillépcső miatt heten sérültek meg szombaton a BVSC-uszodában, őket először egy orvosi végzettségű néző látta el, aki egy szinte üres mentődobozzal kezdett hozzá a mentéshez. A rendezőnek minden engedélye rendben van, biztosított helyszíni orvosi ellátást, a szemtanúk nem ezt tapasztalták.

Hat felnőtt és egy hatéves gyermek sérült meg szombaton délelőtt fél tízkor a zuglói BVSC-uszodában, ahol eddig ismeretlen okból összedőlt egy mobillépcső. A hét könnyű sérültből öten kerültek kórházba, a nemzetközi ifjúsági versenyt, a XIV. Finis Kupát, melyen mintegy ötszáz úszó indult, leállították.

A rendőrség vizsgálja az 50 méteres pillangóúszás alatt történt baleset körülményeit, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen eljárás indult.

Egy szemtanú, az egyik szülő szerint az úszók régóta ki vannak akadva, az épület műszaki állapota miatt nem volt váratlan egy ilyen baleset. A létesítmény túlzsúfolt, 10-12 órás versenyeket szerveznek, az uszoda, amihez évtizedek óta nem nyúltak, nehezen tud kiszolgálni több száz embert.

„Mind az ötszáz gyerek egyszerre melegít, erre nyolctól 8.20-ig van lehetőség. Balesetveszélyes, ahogy a hat és 16 év közötti gyerekek egymásra ugrálnak, a lányom például kék-zöld foltokkal jött ki a vízből."

A lelátóról a medencéhez vezető, erősen rozsdásodó lépcső szakadt le, azok sérültek meg, akik éppen rajta voltak. „Egy ekkora rendezvényen nem volt orvos, se mentő, a sérülteket az egyik szülő, aki történetesen orvos, látta el. A mentődobozban csak gézt és Kalmopyrint talált, semmi mást. Véletlen, hogy éppen most történt ez a baleset, már máskor is lehetett volna tragédia."

Ez a verseny, ez a baleset csak a jéghegy csúcsa, a budapesti uszodák botrányos állapotban vannak. „Nincs megfelelő személyzet, nincs például defibrillátor, esnek szét az öltözők, a vécében áll a vizelet, látszik a kínzó pénzhiány. Vidéken, például Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben sokkal jobb a helyzet."

A nevezési díj 900 forint volt, a nevezési lista és a belépők alapján nagyjából 2,5 millió forint lehetett a bevétel.

A BVSC visszaadja a nevezési díjakat

A BVSC-Zugló úszószakosztálya közleményben fejezte ki sajnálatát a történtek és az elmaradt verseny miatt, a nevezési díjakat visszaadják. A klub közleménye szerint „a helyszínen tartózkodó hivatalos versenyorvos a sérültek ellátását megkezdte. A nézőtéren helyet foglaló további két orvos sietett a sérültek és a versenyorvos segítségére. Ezzel párhuzamosan értesítettük a mentőket, akik 5 percen belül a helyszínre érkeztek, és megkezdték a sérültek ellátását. Később öt főt megfigyelésre, további ellátásra kórházba szállítottak.
A baleset következményeként a versenyt azonnal leállítottuk. A verseny színhelyét a résztvevők - munkatársaink irányításával - higgadtan és fegyelmezetten hagyták el, pánik nem volt. A versenyrendezést illetően egyesületünk valamennyi szakhatósági engedéllyel rendelkezett. A baleset körülményeit az illetékes hatóságok vizsgálják. Ezen nyilatkozatot a történtekkel kapcsolatban megjelent negatív megnyilvánulásokra reagálva tesszük."

Az orvos anyuka látta el először a sérülteket. „A lelátó másik felén voltunk, csattanást, sikítást hallottunk, az ötméteres zászlótartó rúd bedőlt a víz fölé. Úgy tudom, a lépcsőn voltak, nem alatta, mert ha alatta lettek volna, nagyobb a baj. Eredetileg mentőorvos vagyok, odasiettem, négy súlyosabb sérültet találtam. A hangosanbeszélő bemondta, hogy a verseny orvosát kérik a helyszínre, én nem találkoztam vele."

A versenyt nem a szövetség szervezte

A Magyar Úszó Szövetség együttérzését fejezte ki a baleset sérültjeinek, a biztonsági előírások betartása, valamint az orvosi felügyelet biztosítása miatt vizsgálatot indított, ennek idejére az egyesület versenyrendezési jogát felfüggesztette. Szabó Tünde, a szövetség főtitkára elmondta, hogy a versenyt nem a szövetség szervezi, arra csak versenyengedélyt ad, a létesítmény fenntartója a felelős: „Fel kell térképezni az uszodai létesítmények állapotát, amelyhez a  szövetség minden szakmai segítséget megad. Törvényi előírások és rendeletek szabályozzák az eseményeken szükséges egészségügyi háttér biztosítását. Fokozottan ellenőrzés alá kell vonni a rendezéssel kapcsolatos törvényi előírások betartatását, hogy a jövőben hasonló baleset ne fordulhasson elő.”

Ennél többen voltak a lépcsőn, de le tudtak ugrani, vagy vissza a lelátóra. „Medencetörés volt a legsúlyosabb sérülés, ő nagyjából kettő és fél méterről zuhant le. Egy gyerek sérült meg, a többi felnőtt volt, életveszélyes sérült nem volt közöttük."

Törvény írja elő, hogy egy nemzetközi versenyen, ahol több százan vesznek részt, milyen egészségügyi biztosítás kell. „A mentődobozban ragtapasz, géz, és pár ampulla valami volt, tehát gyakorlatilag semmi. A mentősök négy kocsival jöttek, elmondtam nekik, mit csináltam addig. A medencét, az öltözőt is ezen a lépcsőn kell megközelíteni, ami így iszonyatos forgalmat bonyolított le."

A kerület tudja, hogy az uszoda nagyon rossz állapotban van

A zuglói képviselőtestület épp a BVSC-komplexum műszaki állapotának tisztázatlansága miatt próbált ellenállni, amikor Papcsák Ferenc polgármester nagy energiával átpasszírozta rajta az ingatlan átvételét az államtól. Papcsák azzal érvelt, hogy a hatmilliárd forint értékű komplexum térítésmentesen kerülne az önkormányzat tulajdonába, az ingatlan felújítását pályázat útján, társasági adókedvezménnyel valósítanák meg. Számos helyi képviselő, számos Fidesz-KNDP-s frakciótaggal együtt viszont azon a véleményen volt, hogy a döntéselőkészítő iratokból nem derült ki egyértelműen, mit is vesz a nyakába a kerület. Annyi persze biztos volt, hogy az épületek, főként az uszoda elképesztően rossz állapotban vannak, a nyílászárók és tetőszerkezet korrodálódtak, az elavult fűtésrendszer pedig pazarlóan működik. A döntés ellenzői szerint vis major esetén beláthatatlan költségek szakadhatnak az önkormányzatra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport