Újabb szervezet kap házkutatási jogot

2013.05.27. 16:56
Bármely helyszínt átkutathatnak, és oda önhatalmúlag, a tulajdonos, vagy az ott tartózkodók akarata ellenére behatolhatnak a jövőben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet emberei. A kormány újabb szervezetnek ad nyomozati jellegű jogköröket. Ezúttal a szakma előzetes tájékoztatása nélkül, egy salátatörvénybe rejtve kerülnek a hatósági jogkörök kiszélesítéséről szóló módosítások a parlament elé.

Egy új egészségügyi salátatörvény-javaslatba suvasztva erősíti meg a kormány a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet jogköreit.

A hazai gyógyszer-kereskedelemben érdekelt szakmai szervezeteknek, cégeknek egészen a múlt heti parlamenti vitáig nem tűnt fel, hogy az intézet a törvény hatálybalépése után nyomozati jogköröket kap majd, mivel az „Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról” szóló beadvány több mint tíz más törvényt is módosít.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetről szóló rész kimondja, hogy a szervezetnek házkutatási és lefoglalási jogosítványa is lesz. „A tényállás tisztázása érdekében – a hatósági ellenőrzés keretében folytatott eljárások esetén – a gyógyszerészeti államigazgatási szerv bármely személyt vagy szervezetet nyilatkozattételre hívhat fel, bármely személy vagy szervezet köteles a kezelésében levő adatokat, illetve a birtokában levő iratok másolatát olvasható és másolható formában a gyógyszerészeti államigazgatási szerv rendelkezésére bocsátani.” Az intézet dolgozói önhatalmúlag behatolhatnak akár magánlakásokba is, és ha „a bizonyítási eszköz bizonyító erejének sérelme nélkül nem lehetséges” az elkülönítés, személyes adatokat is lefoglalhatnak.

A törvény első verziója semmilyen fellebbezési lehetőséget vagy törvényességi garanciát nem tartalmazott a kényszerintézkedések lebonyolításával kapcsolatban. Ezt csak egy kormánypárti képviselő, Kovács József május 23-i módosító javaslatával próbálta pótolni a Fidesz. Eszerint az intézet embereinek a vizsgálatról annak „megkezdésével egyidejűleg szóban kell értesíteni, és azt lehetőleg az érintettek jelenlétében kell elvégezni”, és ügyészi jóváhagyás is kell a behatolás elrendeléséhez.

Az Index információi szerint egyes szakmai szervezetek azt kifogásolják, hogy teljesen felesleges nyomozó hatóságot megillető jogkörökkel felruházni a gyógyszerészeti államigazgatási szervet, mert ezeket a feladatokat – ahogy eddigi – a jövőben is el tudná látni a rendőrség. Bűncselekmény gyanúja esetén a nyomozó hatóságoknak lehetőségük van beszerezni a gyógyszerészeti kérdésben szakértelemmel rendelkező szerv tájékoztatását, így annak önállósítása csak hatásköri ütközéseket eredményez majd.

Ráadásul a gyógyszercégeket a Gazdasági Versenyhivatal is ellenőrizheti. Éppen május elején zajlott le előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlesorozat, amely során a GVH több gyógyszer-nagykereskedelmi, illetve tanácsadó cégre is lecsapott egyszerre egy kartellgyanú miatt indított eljárás keretében.

Az Index megkereste az Emmi egészségügyi államtitkárságát, hogy megtudja, miért volt szükség a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet megerősítésére. Választ egyelőre nem kaptunk kérdéseinkre.