Ángyán a földtörvénytől teszi függővé, fideszes marad-e

2013.05.28. 08:59
Megvárja a földtörvény júniusi elfogadását, utána várhatóan kilép a Fidesz parlamenti frakciójából Ángyán József. A mandátumáról azonban nem mond le, függetlenként folytatja tovább a parlamenti munkát. A politikus szerint a földtörvény a Fidesz korábbi ígéreteivel szemben nem a kisbirtokosoknak kedvez. Kedden indul a javaslat részletes vitája.

Június végén valószínűleg kilép a Fidesz parlamenti frakciójából Ángyán József – erről a kormánypárti képviselő hétfőn beszélt az Indexnek. A politikus azt mondta, hogy a döntésével megvárja a földforgalmi törvény elfogadását, amelyről a jelenlegi tervek szerint június 10-én szavaz az Országgyűlés. A törvényjavaslat a földbirtokok bérlésére, illetve adásvételére vonatkozó szabályokat tartalmazza (pdf).

Ángyán úgy fogalmazott: „nincsenek illúziói”, a törvény valószínűleg nem fog kedvezni a családi gazdaságok fejlődésének, így várhatóan a parlament tavaszi ülésszaka után, június végén a kilépés mellett dönt. A politikus a mandátumáról várhatóan nem mond le, független képviselőként folytatja a munkáját, és később sem kíván belépni egyik frakcióba. A terveiről a Fidesz vezetését külön nem tájékoztatta, szerinte a korábbi kijelentései alapján a pártvezetés tisztában van azzal, hogy mire készül.

Amin berágott Ángyán

A politikus által kifogásolt törvényjavaslatot még tavaly júliusban terjesztették be az Országgyűlésnek, a részletes vitája kedden kezdődik. A javaslathoz még tavaly több mint 200 módosító indítványt nyújtottak be, ezek közül 70-et Ángyán Bencsik János fideszes képviselővel közösen jegyzett. Ángyán nehezményezte, hogy ezeket az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága egyetlen szavazattal elutasította, több módosítójavaslattal pedig szinte az egész terveztet átírta.

Az egy kézben összpontosul birtokméret nagyságot a módosító javaslatok a korábbi 1200 hektárról 1800-ra növelték. Ezt azt jelenti, hogy ennél nagyobb birtok nem lehet egy kézben. A korábbi tervezet szerint azonban a családtagok által birtokolt területek összeadódtak, a módosítások szerint viszont már a férj és a feleség kezében is lehet 1800-1800 hektáros föld.

Ángyán szerint a bizottsági módosítások révén a tervezetből kikerült az is, hogy egy településen egy család a földterületek 25 százalékánál többet nem birtokolhat. Problémás a volt államtitkár szerint az is, hogy a földbirtokosnak helyben nem kötelező munkát adnia senkinek. Kihagyta a bizottsági javaslat az úgynevezett demográfiai földprogramot is - ami szerepelt a Fidesz választási programjában is -, amely tehetővé tette volna, hogy a fiatal letelepedő párok földvásárlás során kedvezményeket kapjanak.

Marad a nagybirtok

Bebetonozza a nagytőkéseket a javaslat azzal is, hogy előbérleti jogot ad a földek jelenlegi bérlőinek - mondta Ángyán. A jelenlegi birtokrendszer ugyanis úgy néz ki, hogy a földek közel 80 százaléka 180 nagytőkés társaság kezében van. A politikus szerint ez azért probléma, mert a korábbi cél a volt, hogy az Orbán-kormány megváltoztatja a jelenlegi birtokszerkezetet.

Ráadásul ez a törvény nem tartalmazná az úgynevezett üzemszabályozási előírásokat, vagyis azt, hogy ki, milyen feltételekkel, hány birtokot működtethet. Ezt egy külön törvény fogja szabályozni, amelynek részletei Ángyán szerint egyelőre nem ismertek. Ugyancsak nem vonatkozna a jogszabály az úgynevezett integrátorokra, amelyek a tervek szerint azok a nagytőkés társaságok lennének, amelyek egy-egy régió gazdálkodását összefognák. Az integrátorok értékesítenék például a vetőmagot, illetve szerveznék meg az élelmiszer-feldolgozást. Ángyán szerint jó lett volna, ha a a földforgalmi törvény minimumszabályai ezekre is kiterjedtek volna.

Elszigetelődött a frakcióban

A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkári posztjáról Ángyán még tavaly januárban mondott le. Döntését azzal indokolta, hogy "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", „spekuláns nagytőkés oligarchák" ellehetetlenítették a munkáját. A politikus később többször is bírálta az állami földbérletpályázatok eredményeit, azt állítva, hogy a földek többsége a kormánypártokhoz közel álló érdekcsoportok kezébe került.

Ezt követően az is felmerült, hogy a politikust kizárhatják a Fidesz-frakcióból. A Fidesz februárban, Gyulán megtartott kihelyezett frakcióülésén heves szóváltás alakult ki Orbán Viktor és Ángyán között. A kormányfő a zárt ülésen azt közölte Ángyánnal: nem zárják a volt államtitkárt a frakcióból, többek között azért, mert nem akarnak mártírt csinálni belőle. Forrásaink szerint a politikus elszigetelődését jelzi az is, hogy a frakció üléséken előfordul, hogy nem ül le mellé senki.

A politikus legutóbb múlt kedden ment szembe a kormánypárti többséggel, amikor nem szavazta meg a trafiktörvény módosítását, amely lehetővé tette, hogy a korábbiakhoz képest magasabb, 10 százalékos árrést biztosít a dohánytermék-kiskereskedőknek. Ángyán az Indexnek másnap azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a Fidesz csak a trafikpályázatok elbírálása után nyújtotta be az erről szóló javaslatot. Lehet, hogy jóval nagyobb a pályázók köre, ha az árrés növelését előre lehetett volna tudni - mondta.

Eddig egy kilépő volt

A kormánypárti képviselők közül eddig csak az élettársa megverésével gyanúsított Balogh József ült át a függetlenek közé. A kilépés előtt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte: számára elfogadhatatlan, ha valaki bántalmazza szeretteit, családtagjait, véleményét pedig a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának minden tagja osztja. Balogh nem emlékszik rá, hogy sérült meg az élettársa, de szerinte valószínű, hogy a vak komondoruk lökte fel az asszonyt.