Kiábrándult fideszesekre hajt az LMP

2013.05.28. 12:36
Szorosabb együttműködést alakítana ki az LMP több olyan emberrel, akik korábban közel álltak a Fideszhez, az elmúlt években azonban keményen bírálták a kormányt. Az ellenzéki párt vasárnapi konferenciáján Ángyán József fideszes képviselő és Mellár Tamás közgazdász mellett Sólyom László volt államfő is felszólal.

Sólyom László korábbi köztársasági elnök, Ángyán József fideszes parlamenti képviselő, Mellár Tamás, az első Orbán-kormány KSH elnöke is felszólal azon a vasárnapi konferencián, amelyet az LPM pártalapítványa, az Ökopolisz szervez – derül ki a rendezvény meghívójából. Eszerint Sólyom köszöntő beszédet tart, Ángyán a vidék helyzetéről, Mellár gazdasági kérdésekről beszél majd.

Nem lesznek pártkatonák

Egy LMP-s politikus az Indexnek azt mondta: az érintettek nem lépnek be az ellenzéki pártba, nem lesznek pártkatonák, de nyitottak arra, hogy egy szorosabb együttműködést alakítsanak ki az LMP-vel. Sólyom Lászlón múlik, hogy milyen szerepben akarja követni a belpolitikai eseményeket, képviselőjelölt azonban biztos nem lesz belőle, illetve az sem valószínű, hogy Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz hasonlóan ellenzéki rendezvényeken tartson beszédeket – fogalmazott az LMP-s forrás. A politikus Ángyán esetében viszont elképzelhetőnek tartotta, hogy a parlamentben szorosabban együtt működének vele, ha a volt államtitkár kilépne Fidesz-frakcióból.



Landi Balázs, a volt államfő titkárságvezetője az Indexnek azt mondta: Sólyom nem fog pártpolitikai beszédet tartani az LMP-s rendezvényen, illetve kampányolni sem fog az ellenzéki párt mellett. A titkárságvezető emlékeztetett arra, hogy vasárnapi rendezvénynek már voltak előzményei. A Népszabadság februárban írt arról, hogy az ELTE TÁTK-n egy nem sajtónyilvános rendezvényen Ángyán, Mellár, illetve Lányi András, az Élőlánc Magyarországért párt egyik alapítója a kormány vidékpolitikájáról beszélgetett. A rendezvény moderátora Sólyom volt. Landi arra nem tudott válaszolni, hogy a későbbiekben elképzelhető-e bármilyen együttműködés a volt államfő és az ellenzéki párt között.

Jobbiktól LMP-ig

Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság korábbi elnökét 2005-ben még az akkor ellenzékben lévő Fidesz támogatásával választották meg köztársasági elnöknek. Kormányra kerülve a Fidesz 2010-ben Sólyom Lászlóval szemben Schmitt Pál köztársasági elnökké választását támogatta. Ezt követően Sólyom többször is nyíltan bírálta a kormányt, többek között azt állította: az alkotmányt a kormánypártok eszközként használják a napi politikai céljaik eléréséhez. Több fideszes politikus pedig azzal vádolta a volt államfőt: nyomást gyakorol az Alkotmánybíróságra annak érdekében, hogy politikai károkat okozzon a kormánynak.



Ángyán arra a kérdésünkre, hogy szorosabb együttműködésre törekszik-e az LMP-vel, azt felelte, több párt rendezvényén is részt vett már, többek között Jobbik és a az Élőlánc Magyarországért párt fórumain is felszólalt. A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi politikai államtitkára azt követően szigetelődött el a Fideszben, hogy többször is bírálta az állami földbérletpályázatok eredményeit, azt állítva, hogy a földek többsége a kormánypártokhoz közel álló érdekcsoportok kezébe került. A politikus hétfőn az Indexnek arról beszélt, hogy a földtörvény júniusi elfogadása után várhatóan kilép a Fidesz parlamenti frakciójából.

A kormányváltás után úgy tűnt, hogy Mellár továbbra is közel áll a Fideszhez. Erre utalt, hogy 2010-ben egyik alapítója volt annak a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek, amellyel a később a kormány több milliárdos tanácsadói szerződést kötött. Mellár azonban később otthagyta a Századvéget, és a többször is kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Tavaly áprilisban Matolcsy György akkori gazdasági miniszterre utalva azt írta: szerencsés lenne ha a kormányfő „gazdasági szabadságharcban elhasználódott szereplők helyett” hiteles embereket ültetne a kulcspozícióba.