Csórók vagyunk és kövérek

2013.05.28. 20:32
A Jobb Élet Index a világ 36 országában mutatja meg, hogy mennyire érzik jól magukat az ott élők. A jókedv, az elégedettség meglehetősen szubjektív kategóriák, de ezzel az eszközzel bárki megnézheti, hogy idén melyik országban a legjobb élni. Magyarország több kategóriában az utolsók között áll: nem vagyunk boldogok, nincs pénzünk, nem bízunk a politikában és még kövérek is vagyunk. Cserébe az átlagosnál biztonságosabb az országunk, jobban össze tudjuk egyeztetni a magánéletet a munkával, és valamivel iskolázottabbak vagyunk, mint a többiek.

Hogy érzi magát? Jól? De miért? Mert imádja a lakását? Mert határtalanul boldog attól, hogy egy folyton zöldellő, virágos dombra nyílik a nappali ablaka? Mert rengeteg a fizetése? Mert könnyezni kezd attól a fajta kedvességtől, ahogy az orvosok és a nővérek szólnak önhöz az állami egészségügyi intézményekben? Mert fantasztikusan érzi magát a toleráns és nyitott közösségtől, amely körülveszi? Mert miért?

Az OECD legfrissebb Jobb Élet (Better Life) Indexe erre keresi a választ a világ 36 különböző országában, Magyarországon is. A nemzeti statisztikai hivatalok adatait, népszámlálási és közvélemény-kutatási adatokat felhasználva a Jobb Élet Index tizenegy nagy témakörön keresztül mutatja meg 36 ország általános jólétét. Lakhatás, jövedelem, munka, közösségi szerepvállalás, oktatás, környezet, állampolgári elkötelezettség, egészségügy, általános elégedettség, biztonság és a munka-magánélet összeegyeztethetősége az a tizenegy tényező, amelyen keresztül kiderül, hogy Magyarország egyáltalán nem muzsikál fényesen.

:( :( :( :( :( :(

Mi vagyunk például a legboldogtalanabbak, a kutatásban részt vevő összes ország közül az élettel való általános elégedettség nálunk a leggyérebb. A „mennyire van megelégedve összességében az életével” kérdésre 0-10-es listán kellett pontozni, ahol a 10-es jelentette a kicsattanó boldogságot, és a magyarok 4.7-es átlaga az összes országé alatt van (6.6 az OECD átlag). Tehát összességében nagyon nincs megelégedve az életével a magyar, sőt, az adatok szerint a magyar nő még a magyar férfinál is elégedetlenebb. A 36 nemzet közül az ausztrálok a legboldogabbak, akiknél ugyan nem a legmagasabb a jövedelem, de tiszta a levegő, egészségesek az emberek, általános a bizalom a politikában, és a 15 és 64 év közöttiek 73 százalékának van fizetett munkája. Nálunk ugyanebben az életkori csoportban csak 56 % dolgozik, ráadásul jóval kevesebbet keres. Ezek után talán nem meglepetés, hogy míg az ausztráloknál 82 év, nálunk csupán 75 év a várható élettartam.

A pénz vagy boldogít vagy nem, mindenesetre a magyarok jövedelmi szintje a többi országhoz hasonlítva szintén nem a legklasszabb. A friss adatok szerint az OECD országok átlagos nettó jövedelme évente 5,2 millió forint, míg Magyarországon csak 3,1. Ezzel a 36 ország közül a 31. helyezést értük el, nálunk csak az észtek, a brazilok, a törökök, a mexikóiak és a chíleiek keresnek kevesebbet.

Nem különösebb meglepetés az sem, hogy igen kellemetlen a magyarok egészségügyi helyzete: hátulról a negyedik a sorban. Az hagyján, hogy nálunk sokkal kisebb az egészségügyi költés, mint az átlagosan jellemző, de még iszonyatosan kövérek is vagyunk: a felnőttek egyharmada van elhízva, szemben az OECD 18%-os átlagával. A legutolsók vagyunk a közösségi szerepvállalásban is, a magyarok töltik a legkevesebb időt önkéntes munkával, naponta kevesebb mint egy percet. Cserébe viszont valamivel az átlag felett vagyunk jófejek másokkal, vagy legalábbis a kutatásokban szeretjük ezt állítani. Ugyanis a magyarok 52 százaléka mondta, hogy elmúlt hónapban valamilyen módon segített egy idegennek, míg az OECD átlag csak 47%. Egészen jók vagyunk (ha nem is kiválóak) az oktatásban: a felnőttek 81 százalékának van középiskolai végzettsége, ami 7 százalékkal jobb az OECD-átlagnál.

Az összes ország közül mi bízunk legkevésbé a politikai intézményeinkben, és nálunk a legkisebb a politikai szavazásokon a részvétel aránya.

:) :) :) :) :)

Az átlagosnál viszont biztonságosabbnak ítéljük meg viszont az életünket. Csak a magyarok 3,6%-a mondta azt, hogy az elmúlt egy évben valamilyen bűncselekmény áldozata lett, szemben a 4%-os OECD-átlaggal; és nálunk a gyilkossági ráta is alacsonyabb, mint máshol. Sőt, a bűnözés szubjektív megítélése is kedvezőbb. A magyaroknak csak a fele mondta azt, hogy fél hazasétálni egyedül éjjel, míg az OECD-átlag ennél sokkal nagyobb: kétharmados.

A teljes grafikonért kattintson!
A teljes grafikonért kattintson!
Fotó: Index

A jó közérzetet szintén komolyan befolyásolja, hogy a munka és a magánélet mennyire egyeztethető, főként a dolgozó szülőknek fontos ez a szempont. Ebben a tekintetben Magyarország jobban teljesít: nálunk sokkal kevesebben vannak az extrém túlórázók. Magyarországon a munkavállalóknak csak 3 százaléka dolgozik heti 50 óránál többet, míg az OECD-átlag 9 százalék. Nem szakadunk bele a munkába: napi 14,9 órát töltünk pihenéssel, evéssel és alvással, ezzel a 36 ország közül tizenegyedikek vagyunk.

Az OECD Jobb Élet Indexe egy interaktív eszköz, amelyen bárki beállíthatja, hogy érzi magát a 11 tényező 24 indikátora alapján. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) nemzetközi szervezet 1961 óta segíti tagállamainak kormányait abban, hogy gazdasági, kereskedelmi és társadalmi tevékenységeikben minél jobban teljesítsenek. Az interaktív Jobb Élet Indexnek is ez a legfőbb célja, hogy információt adjon a kormányzatoknak arról, állampolgáraik hogyan érzik magukat. A friss adatok világosak: a magyarok egyáltalán nincsenek jól.