Nem akárkinek lesz trafikja a Ferenciek terén

2013.05.29. 14:19

Nemcsak hét trafikengedélyt, de ebből három beindításához önkormányzati üzlethelyiség bérleti jogát is megszerezte Rogán Antal szomszédja az V. kerületben. A Városszíve blog szerint a Hamu és Gyémánt cégcsoport két vezetője, Krskó Tibor és Csetényi Csaba bérleti pályázatairól a hét elején döntött a Rogán Antal vezette önkormányzat Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottsága, és szokatlan gyorsasággal hozzájárult a Ferenciek tere 10-ben, a Hercegprímás utca 2-ben és a Vámház körút 8-ban lévő helyiségek kiadásához.

Az MSZP szerdán felszólított Rogán Antalt, hogy ne írja alá szomszédja üzlettársával a szerződést három, kerületi üzlethelyiség bérbe adására.

Pásztor Tibor kerületi szocialista frakcióvezető szerint Krskó Tibor és üzlettársa, Csetényi Csaba - aki a fideszes polgármester és országgyűlési frakcióvezető szomszédja - így nemcsak hogy kilenc trafikot üzemeltethet a Belváros 13 dohányboltjából, de ebből hármat önkormányzati helyiségekben. Krskó és Csetényi vezeti a Kempinski szállodában működő Cigar Tower szivarboltot is.

Pásztor szerint a frekventált helyen lévő helyiségeket igen kedvező bérleti díjjal kapnák meg: Ferenciek terén lévő 150 négyzetméteres helyiséget például havi 320 ezer forintos bérleti díjat fizetnének. A blog szerint a Ferenciek tere 10., azaz a Párisi Udvar esete azért is kivételes, mert az épületet már kiürítette az önkormányzat, más bérlők legálisan nem üzemeltethetnek helyiséget, a trafik mégis megkapta az engedélyt.

A szocialista politikus azt is hangoztatta, hogy a Hercegprímás utcában lévő másik ingatlant annak ellenére bérelheti ki Krskó Tibor, hogy arra a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága is pályázott.

A Cigar Tower jelenleg még nem bérlője azoknak az önkormányzati ingatlanoknak, amelyek ügyében Pásztor Tibor sajtótájékoztatót tartott, a pályázati eljárás folyamatban van, várjuk az önkormányzat döntését és a döntésről szóló tájékoztatását – közölte az Indexszel a cég hozzátéve, hogy még semmilyen szerződést sem írtak alá. „Pályázatunk beadása során teljesen hagyományos formát követtünk. Tudomásunk szerint világosan szabályozott, nyilvános árszabási megoldást alkalmaz az önkormányzat az ilyen jellegű ingatlanok bérleti szerződései során, így - szemben a helyi szocialista frakcióvezető állításaival - különleges árképzés sem érvényesülhet”.

Az V. kerület közleményben reagált az MSZP sajtótájékoztatójára: „Az év július elsejétől a dohányzás visszaszorítása érdekében változott a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény. A kiírt pályázat nyertesei olyanok, akik évtizedek óta működtetnek dohányboltot a kerületben.  Az V. kerületi lakosság dohányellátását biztosítaniuk kell, amelyhez természetesen megfelelő helyiségekre van szükség. Az MSZP ma délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzottakkal ellentétben a kerület teljesen piaci alapon fogja bérbe adni ezeket a helyiségeket, szó sincs tehát a szocialisták által emlegetett segélyezésről”.