Ez egy kurva jó beszéd volt

2013.05.29. 08:22
A baloldal elárulta az őszödi beszédet, az öregecskedő feleséget nem úgy kell érteni, az arab terrorista focisták pedig hülye vicc volt; Gyurcsány Ferenc beszélgetett három újságíróval saját ikonikussá vált mondatairól a Demokratikus Koalíció tegnapi rendezvényén. A Vágó István moderálta beszélgetés végül meglehetősen unalmas lett, de így is remek élmény lehetett Gyurcsány Ferenc körülbelül háromszáz, többségében nyugdíjas korú rajongójának.

Elmenni egy DK-s eseményre, ahol a humor nagyágyúit és/vagy az újságírás fenegyerekeit láthatom beszélgetni Gyurcsány Ferenc legrosszabbul sikerült, emblematikus mondatairól − miközben ezeket a mondatokat, illetve az eredeti felvételeket egy molinóra vetítik −, őszintén bevallom, izgalmasnak tűnt. Hogy aztán ez lett végül a Demokratikus Koalíció egyik legunalmasabb eseménye, arról talán az a sok magas labda tehet, amit − be kellett látnom − már rég lecsaptak korábban. Legtöbbször persze maga Gyurcsány Ferenc.

Pedig remekül indult a dolog, a terembe megérkező, 90 százalékban nyugdíjas korú DK szimpatizáns olyannyira töltötte meg a termet, hogy össze is kellett nyitni azt egy másikkal, hogy mindenki elférjen. A szinte vibráló levegőben, mialatt mindenki elhelyezkedett, a szimpatizánsok lubickoltak egymás jókedvében. „Direkt újraolvastam a Debrecenit” − mondta izgatottan egy idős hölgy az előttem lévő sorban. „És milyen jól néz ki a Feri” − mondta egy másik, majd Vágó István felvázolta mit is fogunk látni és hallani a következő 1-2 órában: „Olyan mondatokat, amelyeket már unásig hallottunk az elmúlt években.”

A Demokratikus Koalíció tegnap esti rendezvényén újságírókat kértek fel, hogy elemezzék Gyurcsány Ferenc botrányossá vált mondatait, magával Gyurcsány Ferenccel. Tóta W. Árpádot, a HVG publicistáját, Balogh Ákos Gergelyt, a Mandiner főszerkesztőjét és Kakuk Györgyöt, a FM24 újságíróját. Bár a meghívón szerepelt Gréczy Zsolt neve is, helyette ott volt Gyurcsány Ferenc. A beszélgetésen persze az összes hírhedt mondat előkerült, amelyekről sajnos nem alakult ki izgalmas beszélgetés, viszont Gyurcsány Ferenc újra elmondhatta, hogyan is értette azokat. Ettől függetlenül megpróbálom összeszedni a beszélgetés résztvevőinek legjobb pillanatait a mondandójuk után kapott taps alapján és egy ötös skálán pontozni, mennyire tetszettek a közönségnek.

Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője legnagyobb és egyben egyetlen tapsát akkor kapta, amikor Vágó István bemutatta a beszélgetés elején. De igazságtalan lenne ennyivel leírni őt, mivel ő volt a legaktívabb résztvevője a beszélgetésnek, ő mozgatta meg leginkább a közönséget. „Olyan szemét ez a srác” − mondta például valaki, mikor arról beszélt Balogh a ‘Hazudtunk reggel este meg éjjel' mondat kapcsán, hogy nagyon nagy bűn volt az országot feláldozni egy választási győzelemért.

De a három, közönségből érkező kérdés egyikét is ő kapta: „Ön nem olvassa a Mandinert?” − kérdezte egy hölgy, miután Balogh a ‘Kurva ország' kifejezésnél arról beszélt, hogy ő személy szerint nagyon nem szereti az ilyen trágár beszédet. Ráadásul Vágó István ravasz kérdése sem tudta zavarba hozni: „Kinek drukkoltál a 2006-os miniszterelnöki vitában?” − kérdezte Vágó. „Egyértelmű, hogy nem Gyurcsány Ferencnek.” − vágta rá Balogh.

Tetszési index: <3

Tóta W. Árpád, a HVG publicistája többször is kapott tapsot, pedig nem volt igazán aktív. A közönségnek leginkább az tetszett, amikor azt mondta a ‘Hazudtunk reggel este meg éjjel' mondatról, hogy bármelyik párt vezetője mást nemigen mondhat választás után. De az ‘El lehet innen menni' mondat elemzésénél is elégedetten hümmögött a közönség, amikor arról beszélt, hogy abban az esetben tudatos és látványos ferdítés amit a jobboldali sajtó erre reagált: a HírTv és a Magyar Nemzet konkrét hazugságot csinált belőle. Az elégedett hümmögés picit alábbhagyott mikor hozzátette: ez pont olyan volt, mint amikor Gyurcsányék Kövér László köteles mondatát forgatták ki, és fordították ellene.

Tetszési index: <3 <3

Kakuk György az FM24 publicistája akkor nyerte el a közönség szimpátiáját leginkább, amikor az őszödi beszéd kapcsán elmondta: mikor először hallotta az első gondolata az volt „ez egy kurva jó beszéd”. De volt azért kritikai megjegyzése is, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy például az ‘öregecskedő feleség' kifejezésnél miért hagyta Gyurcsány Ferenc és az MSZP, hogy ennyire kicsússzon a mondat az eredeti kontextusából. Ez viszont remek alkalom volt hogy Gyurcsány elmondhassa: „Akinek nincs humorérzéke, az egyéb aljasságokra is képes.”

Tetszési Index: <3 <3 <3

Minden kétséget kizáróan Gyurcsány Ferenc volt a legnépszerűbb. Szinte minden gondolatát taps követte. Szerették amikor az ‘El lehet innen menni' mondatáról beszélt és egy hasonlattal próbálta érzékeltetni mit is mondott akkor igazából: Ez olyan, mint amikor egy házaspár vitatkozik és a feleség azt vágja a férj fejéhez, hogy el lehet innen menni. „Dehogy akarja, hogy elmenjen, azt szeretné ha küzdene. Érte is és a családért is” − mondta Gyurcsány aki valami ilyesmit várt a vállalkozóktól is. Persze a végére annyira belelovalta magát újra, hogy a „Kikérem magamnak, hogy azzal fenyegetnek, hogy elmennek” mondattal zárta a témát.

További óriási sikert aratott mondatok: „Én ilyen típusú, habitusú ember vagyok. Én meg akarom változtatni a világot, azért mentem politikusnak. Reform vagy halál, ez az én mércém. Az én politikai erőm abból származik, hogy merek így beszélni, és képes vagyok hatni a lelkekre. Azt látják, akik hallgatnak, hogy ez a fickó őszinte.  Az őszödi beszédnek két vonulata volt: az egyik önostorozó, a másik pedig az országért való aggódásról és a felelősségről szólt. A baloldal nagyobbik része elárulta ezt a beszédet. A Fidesz politikai csapdaállításban tökélyre fejlesztette tudását.”

Tetszési index: <3 <3 <3 <3 <3