Felszámolják a geoinformatikai kart Fehérváron

2013.05.29. 06:36

Több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni a Székesfehérváron működő geoinformatikai karát a Nyugat-magyarországi Egyetem, ezért az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést pedig Sopronba költöztetik át - írja a szerdai Magyar Nemzet.

Faragó Sándor rektor elmondása szerint az átszervezésre azért van szükség, mert az intézmény állami támogatása 60 százalékkal csökkent, és nincs pénz a kari infrastruktúra működtetésére. Mint a lapnak elmondta, a kar adósságállománya már meghaladja a 300 millió forintot, ezenfelül a mintegy 120 milliárdos PPP-beruházásból adódó fizetési kötelezettsége is van.

Az intézményvezető hangsúlyozta: Sopronban minden hallgató azonos feltételekkel folytathatja tanulmányait, sőt a diákok a mostaninál színvonalasabb kollégiumi ellátást kapnának, az oktatókat viszont nem tudják maradéktalanul átvenni. A fehérvári kar fenntartásához nagyjából 200 millió forintra lenne szükség, ám ennek csak a fele van meg.

Az alkalmazottak és a diákok inkább az Óbudai Egyetem fehérvári intézetéhez csatlakoznának. Kártyás Gyula, az Óbudai Egyetem oktatási főigazgatója a lapnak megerősítette, hogy felvetődött az egyesülés ötlete. Mint mondta, a tárgyalások már elkezdődtek az érintett karok között, de csak hetek múlva dőlhet el, hogy át tudnák-e venni a campust.

A geoinformatikai karral kapcsolatos elképzeléseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyása után kezdhetik el megvalósítani - írja a Magyar Nemzet.